Hlavní obsah

VIDEO: Nový Hyundai se ve světové premiéře představil v Nošovicích

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncept vozu HED 6 představila ve středu ve světové premiéře automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Bude hlavní hvězdou stánku Hyundai na mezinárodním autosalonu v Ženevě od 5. do 15. března. Vyrábět se bude v sesterském závodě Kia Motors Slovakia v Žilině.

Foto: Právo

Koncept Hyundai Ix - onic (kódové označení HED6)

Článek

Současně byl v Nošovicích novinářům představen také ekologický i30 Blue ISG a třídveřová verze i20. Také tyto vozy uvidí návštěvníci ženevského autosalonu.

Vůz HED 6 je nástupcem Tucsonu, vozu SUV v segmentu C. „Je to po všech stránkách nové auto, od motoru až po barvu, která byla speciálně vyvinuta pro tento typ. Auto zdůrazňuje určité technické linky, určitou agresi, ale na druhé straně je inspirováno i přírodními tvary,“ řekl novinářům mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk.

:. Koncept Hyundai Ix - onic (kódové označení HED6) -  design vypadá i přes rozměry vozu poměrně sympaticky a dynamicky. foto: Právo

Design navržen v Německu

Šéfkonstruktér Technického centra Hyundai v Rüsselsheimu Thomas Bürkle připomněl, že zatím se jedná o koncept, sériový vůz se bude od konceptu lišit v detailech. „Chceme vytvořit auto, které přitáhne lidi emocemi, auto sochařsky propracované,“ řekl Bürkle. Pokud jde o sochařské prvky, auto si podle něj hraje s konvexními a konkávními plochami, vypuklými a vydutými. „Takže je tam určitá hra světel a stínů, současně linka, která jde od předního blatníku, se lomí nahoru k zadnímu blatníku. Výsledné tvary jsou velmi umělecké,“ doplnil s tím, že auto bylo kompletně vyprojektováno v Evropě.

Podle Bürkleho má vůz dobré proporce a dobře sedí na cestě. „Kola jsou obklopena blatníky, ale jsou tak velká, že na sebe poutají pozornost,“ poznamenal. Model HED 6 je 4,40 metru dlouhý a 2 metry široký, doplnil Vaněk. Ve srovnání s SUV Tucson je jeho nástupce HED 6 podle Vaňka motoricky lepší, má pokročilejší konstrukci podvozku, interiér zásadně pouze v kůži, kdežto Tucson má interiér v plastech a textilie na sedačkách.

:. Představen byl koncept, z něj ale bude sériový vůz vycházet. foto: Právo

Hyundai podle Vaňka tímto konceptem opouští tu řadu SUV, které se tvářily jako džípy nebo sporťáky. „Tímto autem se přechází spíše na městskou variantu, auto, se kterým se dá jet na návštěvu, na party, do divadla, na lyže, má více účelů a netváří se jen jako nějaký brutální offroadový džíp,“ řekl. Jak dále uvedl, sériová výroba HED 6 by měla začít v roce 2010, pro evropský trh se bude tento model vyrábět v sesterském závodě Kia v Žilině.

Hyundai uvede i ekologickou verzi i30

Další z nových vozů Hyundai, i30 Blue ISG (Idle Stop and Go), je ekologickou verzí vozu i30, který se vyrábí v nošovickém závodě. „Ekologický i30 Blue ISG, který se navenek neliší od standardní i30, je vybaven zařízením, které omezuje přísun paliva do motoru, a tím pádem automaticky vypíná chod motoru v momentě, kdy není v záběru, například při stání na křižovatce. V momentě, kdy řidič přišlápne plynový pedál, motor naskočí,“ uvedl Vaněk. Poznamenal, že ekologická řada vozů Hyundai má označení Blue, tedy modrá.

Do třetice byla novinářům ve středu představena třídveřová verze vozu Hyundai i20, který se vyrábí v závodě Hyundai v Indii. „Třídveřová verze přichází po předchozí pětidveřové. Nebude jí konkurovat, protože třídveřová má trošku odlišnou klientelu,“ dodal Vaněk.

:. Hyundai i30 nebude jediným modelem, který bude sjíždět z výrobního pásu nošovické automobilky.foto: NOVINKY/Jan Čech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám