Hlavní obsah

VIDEO: Liberec v první den šampionátu vyhlásil sněhovou kalamitu

LIBEREC
Aktualizováno

Primátor Liberce Jiří Kittner (ODS) vyhlásil ve středu odpoledne kalamitní stav kvůli extrémním přívalům sněhu. Kalamita se týká zejména silnic nižších tříd. Stotisícový Liberec je od středy dějištěm 47. mistrovství světa v klasickém lyžování. S čerstvě napadaným sněhem bojují organizátoři mistrovství spolu se stovkami dobrovolníků i těžkou technikou v ulicích.

Článek

"Rozhodl jsem o vyhlášení kalamitního stavu zejména na silnicích nižších tříd," řekl Právu primátor Kittner. Jako důvod uvedl nepříznivou předpověď počasí.

Vyhlášení kalamitního stavu pomůže Technickým službám města Liberce (TSML), které nebudou muset odklidit sníh ze silnic třetích tříd, ale také z chodníků v zákonem stanovené 48hodinové lhůtě.

"Stav kalamity bude trvat do odvolání, které bude vyhlášeno v okamžiku, kdy pominou současné nepříznivé klimatické podmínky a nebude docházet k prodlužování doby potřebné k odklízení sněhu na komunikacích," uvedl mluvčí liberecké radnice Martin Korych.

:. Technika odklízí sníh z libereckých ulic.foto: Právo/Barbora Silná

Město pod Ještědem už odpoledne vyhlášení kalamity zvažovalo, krizový štáb se ale pro tuto alternativu nerozhodl. "Budeme se snažit situaci zvládnout,“ řekl Právu náměstek Milan Šír ještě před primátorovým rozhodnutím.

Se sněhem bojují i dobrovolníci

"Snažíme se, co můžeme, ale spad sněhu je tak obrovský, že není v našich silách udržet některé odlehlé komunikace anebo chodníky v požadovaném stavu,“ řekl Právu vedoucí zimní údržby TSML Ladislav Šimerda.

:. V horním i dolním centru Liberce vyrostly desítky propagačních stánků.foto: Právo/Barbora Silná

V ulicích města bojuje se sněhem nejenom na dvě stě pracovníků TSML a jejich veškerá technika. V lyžařských areálech se na úklidu sněhu podílejí dobrovolníci a těžká technika. V terénu tak byli všichni, kdo mohli zasáhnout. Na atmosféře mistrovství však bohatá nadílka nic neubírá.

Podle Šimerdy bylo vyhlášení kalamitního stavu nezbytné, neboť sněžení nemá ustat ani v následujících hodinách. Liberec už si najal od soukromých firem nákladní auta, která odvážejí sníh ze sídlišť.

:. Před libereckou historickou radnicí vyrostly dvě tribuny. Nechybí zde ani stupně vítězů.foto: Právo/Barbora Silná

Od pátku půl druhého metru sněhu

Od minulého pátku v Liberci napadlo už více než 1,5 metru sněhu a husté sněžení nebere konce ani ve středu. Dobrovolníci v jednotlivých sportovních areálech odklízeli sníh celou noc i během dne.

"Rolby, které připravují tratě na dnešní kvalifikace mužů a žen, jezdily téměř celou noc. Byl jsem celý areál kontrolovat ve tři, v pět a poté znovu v šest hodin ráno,“ konstatoval ředitel běžeckých závodů MS Petr Mach.

foto: Právo/Barbora Silná

Všichni ale v průběhu středy přiznávali, že udržet tratě, komunikaci i tribuny bez sněhu, bylo prakticky nad lidské úsilí.

"Pracujeme, a nevadí nám to. Jsem rádi, že můžeme pomoci,“ shodovali se dobrovolníci v běžeckém areálu ve Vesci. Stejně jako na Ještědu pracovali prakticky celou noc. Týmy připravovaly skokanské můstky a zázemí, ale také tribuny na středeční oficiální tréninky.

"Na Ještědu permanentně odklízí sníh bagr a tatra a odvážejí jej na určené místo,“ dodal mluvčí MS Zdeněk Soudný. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám