Hlavní obsah

Miliardář z Texasu vyšetřován kvůli zpronevěře 184 miliard korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Texaský miliardář Allen Stanford a jeho tři kolegové čelí obvinění z masivního podvodu. Agentura Reuters ve středu napsala, že federální úřady šetří podvodné nakládání s vysoce výnosnými certifikáty za osm miliard dolarů, tedy za zhruba 184 miliard korun. Federální soud v Dallasu uvedl, že muži již byli obviněni.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Miliardář Allen Stanfor vlastní banku, která má 30 tisí klientů.

Článek

„Obvinění takového rozsahu má mezinárodní dopad,“ řekl Rose Romero, regionální ředitel Komise pro cenné papíry v Dallasu.

V trestním oznámení figuruje mimo jiné banka miliardáře, která nese jeho jméno, tedy Stanford International Bank, která je činná ve 131 zemích a má přes 30 tisíc klientů. Ti do ústavu vložili přes osm miliard dolarů. Vyšetřováno bude také sídlo v Houstonu, které se věnuje zprostředkování a konzultaci při investování. Celá tato skupina pak disponuje zhruba 50 miliardami dolarů.

Stanfordova aktiva byla již na příkaz soudu zmrazena. Podle agentury Reuters již v úterý 15 policistů prohledávalo kanceláře společnosti v Houstonu.

Ve Spojených státech je to během několika týdnů další obří skandál týkající se zpronevěry. Již v prosinci byl zadržen bývalý šéf burzy Nasdaq Bernard Madoff, který čelí obvinění ze zpronevěry 50 miliard dolarů.

Na konci ledna pak americké úřady uvedly, že zatčen byl Nicholas Cosmos, který měl zpronevěřit 400 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám