Hlavní obsah

V Gaze zmizely tuny izraelských bomb, asi je vzal Hamás

JERUZALÉM

Ze skladu nevybuchlé munice v pásmu Gazy zmizelo 11 bomb o celkové hmotnosti přes 4,5 tuny a fosforové granáty ještě předtím, než je pyrotechnici OSN stačili zneškodnit. Oznámil to vysoký představitel OSN Richard Miron. Sklad střežili policisté radikálního hnutí Hamás, které Izrael obvinil, že stojí za krádeží.

Článek

Mluvčí OSN Richard Miron řekl, že munice zmizela v době od 4. do 14. února, kdy skladiště střežili policisté Hamásu. "Jde o mimořádně nebezpečný materiál, který je třeba uložit odborným způsobem," prohlásil. "To je náš primární cíl,“ dodal.

Ve skladu byly tři bomby o hmotnosti 2000 liber (1800 kg) , 8 pětisetlibrových bomb (454 kg) a velký počet dělostřeleckých granátů ráže 155 mm, v jejichž roznětkách je použit bílý fosfor.

Mluvčí izraelské armády Peter Lerner sdělil, že bomby zřejmě ukradl Hamás, nebo jejich odvoz nařídil.

Jednalo se o nevybuchlou izraelskou munici použitou během třítýdenní operaci Lité olovo. Izraelská armáda za dvaadvacetidenní ofenzívy vedené proti Hamásu na pásmo Gazy shodila několik set tun bomb. 

Do skladu bomby uložili už během bojů příslušníci Hamásu, kteří umožnili 2. února expertům OSN munici zkontrolovat. Ti ji později měli zničit.

Bomby se nedaří likvidovat

Specialisté OSN pracují v pásmu Gazy už tři týdny. Jejich práci údajně komplikuje neochota Izraele nechat do pásma přepravit technické vybavení pyrotechniků a vymezit prostor, kde bude nevybuchlá munice zneškodněna.

Experti potřebují výbušniny, které by jim umožnily nevybuchlou munici odpálit, a speciální nářadí na odstranění rozbušek. Také čekají na povolení od izraelské armády použít dvou bezpečných míst pro uskladnění munice. Jedno je na severu u hranic s Izraelem, kam nemá nikdo přístup, a druhé na jihu u tábora Chán Junís, kde se dříve cvičili bojovníci Hamásu.

Střety pokračují

Panují obavy, že by radikálové mohli výbušniny z nevybuchlé munice použít a že by munice při neodborné manipulace mohla explodovat. Radikálové se stále snaží propašovat do pásma Gazy zbraně a pokračují v ostřelování Izraele. Na jih země vypálili ve středu jednu raketu Kásam krátce poté, co izraelské letectvo bombardovalo pozice Hamásu u Chán Junísu a zničilo sedm tunelů, jimiž se u Rafahu pašovalo zboží a zbraně z Egypta.

Zatím se nepodařilo dojednat dlouhodobé příměří, stále platí separátní klid zbraní uzavřený 18. ledna, který obě strany často porušují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám