Hlavní obsah

Kraje mohou vracením poplatků přijít o dotace, varoval Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý nevyloučil, že by vláda mohla seškrtat dotace krajům za to, že vracejí pacientům zdravotnické poplatky. Ministerstvo vnitra už začalo prověřovat, zda je vracení v souladu se zákonem, ČSSD to označila za zastrašování.

Článek

"Pokud bychom opravdu zjistili, že čerpají kraje z rezerv, tak ty peníze evidentně nepotřebují a pak bychom mohli k takovému řešení sáhnout," řekl Topolánek novinářům ve Sněmovně.

Místopředseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka to označil za zastrašování, zásahy do rozpočtové autonomie krajů odmítl. 

Kabinetu se nelíbí, že hejtmani ČSSD hradí na základě usnesení krajských zastupitelstev z rozpočtu krajů poplatky za pacienty krajských zařízení. "V případě zjištění nezákonnosti vyzveme kraj ke zjednání nápravy. V případě, že kraj nápravu nezjedná ve lhůtě 60 dnů, pozastavíme takovéto usnesení a následně podáme návrh na zrušení k příslušnému soudu," uvedla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) bude o svém postupu informovat předsedu Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) ještě tento týden, dodala Malá. Hašek už v pondělí řekl, že hejtmani nemají důvod, aby opatření rušili, a že se jednání s ministrem vnitra neleknou.

Kontrolu zahájilo i ministerstvo financí

Kontrolou krajů vláda pověřila také ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba už prověrka začala. Podrobnosti ale nesdělil. Kraje podle vlády porušují zákon týkající se darovací daně, když hradí poplatky za pacienty krajských zařízení s tím, že jde o dar.

Kalousek má také vládě předložit informaci o "důsledcích pozastavení uvolňování nezanedbatelných finančních prostředků představujících příjem rozpočtu kraje".

Kraje vydají na poplatky každý měsíc milióny korun, Středočeský kraj zaplatil podle hejtmana Davida Ratha v lednu za občany osm miliónů. Podle ODS budou chybět v krajských rozpočtech peníze na opravy silnic či škol.

Ministerstvo zdravotnictví považuje dotování poplatků v krajských zařízeních za porušování práva a rovnosti zdravotnických zařízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám