Hlavní obsah

Exekutoři brali neplatičům peníze chvíli poté, co dostali sociální dávky

– CHOMUTOV
Právo, Šárka Tonarová

Lidé, kteří pobírají sociální dávky a současně dluží městu Chomutov poplatky nebo nezaplatili pořádkové pokuty, odešli v úterý z výplatní místnosti sociálních dávek s pouhou tisícovkou místo běžných pěti až jedenácti tisíc. Většinu vyplacených dávek jim ihned odebrali exekutoři.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Exekuce dávek, které se v okamžiku převzetí stávají majetkem dlužníka, je jen jedním z připravovaných kroků chomutovské radnice.

"Hledáme možnosti, které nám dává zákon. Je však čas, aby všichni pochopili, že pravidla platí pro každého. Stojíme na straně slušných lidí a budeme hájit jejich zájmy," řekla primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS).

Například neplatiče nájemného se město chystá vystěhovat z bytů a prostitutkám otravuje zákazníky.

Strážníci a úředníci budou podle primátorky opakovaně navštěvovat problémové rodiny. "Bude nás zajímat každá maličkost, jestli mají zaplacené poplatky za psy, kolik lidí se v bytě zdržuje, jestli mezi nimi nejsou hledané osoby. Stejně nekompromisně budeme postupovat proti kapsářům, prostitutkám a kuplířům. Půjdeme až na hranu zákona, když jsme se nedočkali pomoci od zákonodárců," řekla Řápková.

Druhá strana mince

Nejvýbušnějším tématem je právě zahájené vymáhání dluhů. "Co teď budu dělat, mám se i s dětmi pást?" rozhořčil se pětapadesátiletý Zdeněk Daniel. Místo obvyklých 11 100 korun dostal pouhou tisícovku.

"Něco jsem měl zaplatit, ale kde na to mám vzít? Tak jsem chtěl splátkový kalendář, ale prý to nejde," zlobil se. Podobných jako on bylo v úterý skoro sto. A další přibudou. Město totiž jen na pokutách a nezaplacených poplatcích eviduje dluhy za 40 miliónů korun. Každý z neplatičů však bude muset zaplatit nejen pohledávku, ale také odměnu pro exekutora.

"Stejně postupujeme proti lidem, kteří chodí do práce. Můžeme jít do jejich účtů, na své peníze dosáhneme. Jen malá skupina obyvatel města si dosud myslela, že pokutu od městské policie můžou hodit za hlavu, protože ji nikdy nebude muset zaplatit. A to není pravda," řekla Řápková.

Prostituci město srazilo o 80 procent

Stejně tvrdě chce magistrát postupovat i proti prostitutkám. Městská policie už před několika měsíci zprovoznila monitorovací kamerový systém, který nepřetržitě snímá nejproblémovější lokalitu.

Řidiče, kteří umožní prodejným ženám usednout do svého vozu, město zve jako svědky k přestupkovému řízení. Dopis jim posílá domů, takže se o výletech sexuálních turistů do Lipské ulice dozví i jejich manželky nebo matky.

"Po třech měsících tu klesla prostituce o zhruba 80 procent," řekl zástupce ředitele městské policie Vít Šulc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám