Hlavní obsah

Langer má prověřit, zda je proplácení poplatků nezákonné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda dala ministrovi vnitra Ivanu Langerovi za úkol, aby prověřil, zda kraje neporušují proplácením zdravotnických regulačních poplatků zákon. Na pondělní tiskové konferenci po zasedání kabinetu to oznámil premiér Mirek Topolánek. ČSSD toto rozhodnutí považuje za formu nátlaku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer.

Článek

Premiér Langera pověřil, aby neprodleně začal jednat se zástupci krajů v souvislosti s proplácením zdravotnických regulačních poplatků. Ministr má prověřit nakládání s majetkem v krajích a usnesení zastupitelstev, která vracení poplatků pacientům umožnila.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas řekl, že "exekutiva může dělat pouze to, co dovoluje zákon". Proplácení poplatků ze strany krajských vlád do toho podle Nečase nepatří.

Ministr financí Miroslav Kalousek pak má analyzovat daňové aspekty tématu. Kraje totiž podle kabinetu závažným způsobem porušují zákon ve vztahu k právním úpravám darovací daně. Kalousek má také vládě předložit informaci o "důsledcích pozastavení uvolňování nezanedbatelných finančních prostředků představujících příjem rozpočtu kraje".

Kraje mají rozpočtovou autonomii, tvrdí ČSSD

Proti těmto krokům se okamžitě ohradila ČSSD. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka řekl, že kraje mají rozpočtovou autonomii a proto ČSSD chápe toto opatření jako formu nátlaku.

Sobotka se pozastavil i nad tím, že se řešení situace okolo poplatků v krajích bude věnovat ministr vnitra, nikoliv šéfka resortu zdravotnictví Daniela Filipiová.

Pojišťovny již spustily kontroly

Kontroly už v krajích spustily zdravotní pojišťovny, které mohou zdravotnická zařízení opakovaně pokutovat. S tímto postupem souhlasí i resort zdravotnictví. Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr nevyloučil ani možnost žaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám