Hlavní obsah

Přívaly sněhu zasypaly Česko, mrazivý týden ukáže až -22

Aktualizováno

Intenzivní sněžení, před kterým varovali o víkendu meteorologové, dorazilo v noci na pondělí na většinu území České republiky. Podle posledních dat numerických modelů bude pravděpodobně sněžit nejen po celé pondělí, ale také během noci na úterý. Ve druhé polovině týdne navíc výrazně klesnou teploty, ranní minima mohou klesnout až na minus 22 stupňů.

Foto: Právo

Nový týden zahájily přívaly nového sněhu.

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pondělí dopoledne výstrahu před silným sněžením a možnou tvorbou sněhových jazyků a závějí. Varování platí pro celou republiku až do středeční půlnoci.

"V nížinách napadne osm centimetrů sněhu, na horách to bude až 15 centimetrů," řekla Novinkám v ráno Dagmar Honsová z Meteopressu. Upozornila, že v nejnižších nadmořských výškách, například na jihu Moravy, se srážky mohou měnit na mrznoucí déšť, řidiči by si tam proto měli dát pozor na ledovku.

Sněhová nadílka zkomplikovala v pondělí ráno dopravu  takřka ve všech krajích ČR. Na silnicích v  Praze muselo být ráno nasazeno 124 sypačů. V Libereckém kraji kromě hustého sněžení komplikují dopravu také četné uzavírky spojené s lyžařským šampionátem v Liberci.

Sněhová nadílka už si vyžádala první nehody. Srážka sypače a osobního auta u Všerub na severním Plzeňsku uzavřela ráno částečně hlavní tah z Plzně na Karlovy Vary. 

Druhá polovina týdne přinese hluboké mrazy

"Po celý týden k nám bude proudit velmi chladný vzduch od severozápadu, vrcholit bude čtvrtek a v pátek. Ve čtvrek po ránu klesnou teploty v horských oblastech a tam, kde ubyde oblačnosti, až na minus 20 stupňů. V nižších polohách se budou teploty pohybovat od minus osmi do minus 12," řekla Honsová

"V pátek po ránu v nížinách klesnou teploty na minus osm až minus 12, v horských oblastech  až minus 22," upřesnila.

Od úterý do čtvrtka bude převážně oblasčno s občasným sněžením. V úterý přes den vystoupí teploty na minus čtyři až nulu, ve středu se budou pohybovat v rozmezí -5 až -1, ve čtvrtek a v pátek bude přes den ještě o stupeň chladněji.

Nad nulu vystoupí teploty až na přelomu dalšího týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám