Hlavní obsah

Jsem jaký jsem, a občas se můžu mýlit, přiznal na sjezdu Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek vystoupil v sobotu na stranickém sjezdu ve Veletržním paláci na pražském Výstavišti. Paroubkův projev na sjezdu byl „prošpikován“ kritikou vlády a ODS, překvapením byla kritická slova, která pronesl na svou adresu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek při projevu před delegáty sjezdu.

Článek

Šéf ČSSD o sobě mluvil v závěru projevu. „Jsem takový, jaký jsem,“ sdělil s tím, že jsou chvíle, kdy mu nerozumí jeho spolupracovníci. „Vím, že se v jednotlivostech mohu mýlit a mýlím se,“ uvedl. „Nikdo nepochybuje o mém totálním pracovním nasazení,“ uvedl také. Poděkoval spolustraníkům za podporu a trpělivost. 

Hlavně kritika vlády

Šéf ČSSD, který bude v březnu obhajovat funkci, v úvodním projevu mluvil například o hospodářské krizi a řešeních, která nabízí ČSSD, či o poplatcích a vládě. Vše prokládal kritikou médií.

 Paroubek řekl, že si dokáže představit toleranci pravicové vlády ze strany ČSSD, ovšem jen v případě, že nebude provádět reformy, které sociální demokraté kritizují. „Dostaneme-li ujištění, můžeme o toleranci uvažovat,“ řekl.

Z vládních představitelů kritizoval například ministra školství Ondřeje Lišku (SZ), je podle něj „zelený svazák pravicové vlády“.

Opakovaně se pustil do médií, která tituloval jako „pravicová média“ nebo „úslužná provládní média“. „Už ani nevím, kolik jsme za posledních čtrnáct dní rozdali trestních oznámení,“ řekl Paroubek. „Zkrátka, média nás nemilují,“ doplnil.

Úvod projevu věnoval Paroubek krizi. Opět kritizoval vládu, že nepřijala žádná opatření proti jejím dopadům na obyvatele. "Ve vládním plánu se mluví jen o penězích, bankách a podpoře podnikatelů," řekl Paroubek. Opatření kabinetu jsou podle něj zcela nedostatečná.

Stínová vláda začne pracovat

Paroubek také zaúkoloval stínové ministry, aby připravili program na prvních sto dnů vládnutí. Očekává, že strana dostane v parlamentních volbách 35 až 40 procent hlasů a ministři musí být připraveni. Doplnil, že od nich očekává nadšení.

Paroubek hovořil také o snaze ČSSD zrušit poplatky ve zdravotnictví. Zopakoval, že byl znovu předložen příslušný zákon, sociální demokraté jsou připraveni kvůli tomu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

"Naše nejvelkolepější vítězství"

Vrátil se také k podzimních krajským a senátním volbám, ve kterých ČSSD drtivě zvítězila. Míní, že „zůstane navždy obdivováno jako nejvelkolepější z našich vítězství“. Lídr největší opoziční strany také oznámil, že ministři stínové vlády ČSSD dostanou za úkol připravovat program pro prvních 100 dní vládnutí jeho strany, pokud uspěje ve volbách do Sněmovny.

„Abychom v co nejkratší době po volbách odstranili ty nejděsivější chyby Topolánkovy vlády,“ zdůvodnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám