Hlavní obsah

VIDEO: ČSSD si na sjezdu změnila způsob volby předsedy

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov

Sociální demokraté se v sobotu sešli na první části sjezdu v pražském Veletržním paláci. Po zahájení a projevu šéfa strany Jiřího Paroubka a dalších představitelů, schválili delegáti změnu stanov, která umožní nepřímou volbu předsedy strany delegáty sjezdu. Dosud platila volba přímá všemi členy. Strana si předsedu zvolí v druhé části sjezdu v březnu. Z účasti se omluvil slovenský premiér Robert Fico.

Článek

Navrženou a následně schválenou změnu stanov představil účastníkům sjezdu místopředseda strany Bohuslav Sobotka.  Do budoucna bude možná jak přímá volba předsedy členskou základnou, tak volba delegáty stranického sjezdu. Ústřední výkonný výbor bude muset vždy 120 dní před každým dalším sjezdem rozhodnout, jakou formu volby strana použije.

Změnu Sobotka odůvodnil tím, že úřadující šéf strany Jiří Paroubek nemá letos při volbě protikandidáta, a volba bude proto do jisté míry formální. Strana tvrdí, že chce ušetřit peníze.

Sociální demokraté také rozhodli o tom, že do užšího vedení strany přibude předseda Asociace krajů ČR a jeho zástupce - tedy jihomoravský hejtman Michal Hašek a pardubický hejtman Radko Martínek.  

.: Eurokomisař Vladimír Špidla při projevu na sjezdu ČSSD.foto: Právo/Lukáš Táborský

„Udělejme ze sjezdu festival radosti, máme co oslavovat,“ řekl pak šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Paroubek na sjezdu také řekl, že pověří ministry stínové vlády ČSSD vypracování "Zelených knih", kde by měli shrnout představu o budoucím programu svého resortu. Paroubek také řekl, že uvažuje o změnách ve stínové vládě.

Havel představil program pro volby do Evropského parlamentu

V půl jedenácté vypukl blok k volbám do Evropského parlamentu, kde byli představen program a kandidáti ČSSD, vystoupil také volební lídr Jiří Havel. Ten představil program strany do eurovoleb.

Základem kampaně bude podle Havla program proti krizi. Čeští sociální demokraté hodlají podle Havla postupovat v kampani společně se svými kolegy v ostatních zemích EU. "Krize má evropskou dimenzi, a proto jen společné akce proti ní mohou být účinné. Nikdo nemá rád černé pasažéry, proto se i Česká republika musí zapojit," zdůraznil Havel.

Sociální demokraté tvrdí, že vláda dosud nepředložila Poslanecké sněmovně opatření proti krizi. Havel řekl, že ke stabilizaci ekonomiky je potřeba především zastavit vládní reformy. O nápravě chyb vlády hovořil ve svém projevu i předseda ČSSD Jiří Paroubek.  

.: Jiří Havel při svém projevu.foto: Právo/Lukáš Táborský

V pravé poledne začali delegáti sjezdu projednávat rezoluce k aktuálním politickým tématům, například k finanční krizi nebo sociální a zdravotní oblasti.

Fico se z účasti omluvil, Špidla se pustil do Klause

Sjezd má i doprovodný program, ve čtvrt na čtyři se koná kulatý stůl předsedů sociálně demokratických stran z ČR, Slovenska, Rakouska, Německa a Polska. Tečkou za první částí sjezdu bude ve tři čtvrtě na pět závěrečná tisková konference za účasti předsedů sociálně demokratických stran. Slovenský premiér Robert Fico se z časových důvodů omluvil a na sjezd nedorazil.

.: ČSSD vyrobila samolepky proti ODS, s Topolánkem a nápisem Do Evropy bez NERVů a Zahradilem a popisem Osladit? Opepřit? Zahradit!!!foto: Novinky/Jiří Ovčáček

Eurokomisař Vladimír Špidla se na sjezdu pustil do prezidenta Václava Klause kvůli jeho tvrzení, že současnou krizi považuje za ekonomickou kategorii těžké chřipky.

„Každý doktor medicíny vám řekne, že na chřipku se umírá,“ prohlásil Špidla. „Chřipky se nesmějí podceňovat,“ sdělil a dodal: „Toto není chřipka, toto je věc daleko vážnější“. 

.: Předseda Strany evropských socialistů Paul Nyrup Rasmussen.foto: Právo/Lukáš Táborský

Krize je důsledkem pravicového neoliberálního myšlení

Šéf Strany evropských socialistů Paul Nyrup Rasmussen se na sjezdu přidal ke kritice Topolánkovy vlády.  „Žijeme v 21. století ne ve století devatenáctém. Nevím, v jakém století žije váš premiér,“ řekl. Varoval, že ekonomická krize povede v Evropě k 25 miliónům nezaměstnaných.

Na kulatém stolu zástupců středoevropských socialistických stran pak bylo přijato prohlášení ke krizi. Podle něj je krize "výmluvným důkazem krize pravicového neoliberálního myšlení". Podle socialistů "globální soukromý finanční sektor, výkladní skříň pravicové arogance, dnes žebrá o gigantické státní podpory"

Reklama

Výběr článků

Načítám