Hlavní obsah

V Austrálii zatkli první podezřelé ze žhářství

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Australská policie zadržela dvojici lidí kvůli podezření, že založili oheň, který si v uplynulých dnech na jihu země vyžádal nejméně 181 obětí. Vyšetřovatelé se domnívají, že nejméně dva z více než tří desítek požárů byly založeny úmyslně.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Australská policie u spáleniště u Kingslake

Článek

Policie odmítla zveřejnit podrobnosti. Dvojici vyslýchá a nevznesla zatím žádná obvinění. Ve středu agentury informovaly, že žhář, kterého policie podezřívá ze založení jednoho ohně, byl pravděpodobně mladý muž vedený touhou po uznání a moci. Může prý jít o samotáře z chudšího prostředí.

Mezitím přes čtyři tisíce hasičů pokračují v úsilí zneškodnit 21 požárů, které zuří dál. Jde o nejtragičtější požáry v australských dějinách. Zabily nejméně 181 lidí, úřady se však obávají, že mrtvých může být až 300. Jen v městečku Marysville mají trosky domů ukrývat desítky lidí a v některých případech je obtížné rozeznat, zda jde o pozůstatky jedné či dvou spečených osob. Živel připravil o domov na 5000 lidí.

Úřady ve státě Viktoria se domnívají, že žháři byli příčinou požáru v Churchillu asi 140 kilometrů jihovýchodně od Melbourne a nejasná je příčina vzplanutí ohně právě u Marysvillu. Premiér Viktorie John Brumby varoval, že žháři budou obviněni ze zabití, za což jim hrozí až 25 let za mřížemi.

V Melbourne naměřili přes 46 stupňů

Za šířením požárů však stojí zejména nebývalá vedra v uplynulých týdnech. V sobotu, kdy byl oheň nejrozsáhlejší, naměřili v Melbourne 46,4 stupně Celsia. Teploty mezitím klesly, požáry však živí nárazový vítr. John Brumby přiznal, že mnoho lidí nebylo před živlem včas varováno.

Požáry zničily na tisíc domů a spálily 365 000 hektarů půdy. Zhruba 500 lidí utrpělo zranění. Mohly zahynout milióny zvířat.

Ve Viktorii ve čtvrtek mají smuteční den.

Reklama

Související témata:

Související články

V Austrálii po požárech pohřešují Čecha

Bilance obětí ničivých požárů v Austrálii stoupá. V úterý úřady potvrdily nejméně 181 mrtvých a dodaly, že počet poroste. Pohřešuje se i jeden český krajan,...

Výběr článků

Načítám