Hlavní obsah

Balík na záchranu ekonomiky má být 789 miliard dolarů, dohodl Kongres

WASHINGTON

Obě komory Kongresu se ve středu shodly na konečné verzi masivního plánu na oživení americké ekonomiky pomocí deficitního financování. Konečná podoba stimulačního "balíčku" má podle zástupců Kongresu hodnotu 789 miliard dolarů (17,4 biliónu Kč). Hlasovat o plánu by měly obě sněmovny začít ve čtvrtek.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Senát v úterý schválil plán napumpovat do ekonomiky navíc 838 miliard dolarů. Minulý týden podobný plán v částce 819 miliard dolarů schválila Sněmovna reprezentantů. Obě komory se nyní musely dohodnout na kompromisní konečné verzi a tu musí nyní obě odhlasovat. Prezident Barack Obama, který dal kongresmanům v jednání o plánu volnou ruku, chce mít plán k podpisu do víkendu.

Celý plán, který v USA vyvolává silné kontroverze, odpovídá téměř šesti procentům amerického HDP. O celý objem plánu se v nejbližších letech, kdy bude plán realizován, zvýší americké rozpočtové deficity. Plán přitom představuje téměř dvojnásobek dosud nejvyššího ročního rozpočtového deficitu 455 miliard dolarů z fiskálního roku 2008.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám