Hlavní obsah

Krize decimuje český průmysl, na konci roku se opět zřítil

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Český průmysl v prosinci loňského roku spadl v meziročních hodnotách o 14,6 procenta. Za celý loňský rok tak kvůli globální krizi v druhé polovině roku vykázal růst jen 0,4 procenta. Vyplývá to ze středečních údajů Českého statistického úřadu(ČSÚ). V posledním čtvrtletí loňského roku bylo v průmyslu propuštěno několik desítek tisíc lidí.

Článek

"Po čtvrtém čtvrtletí zůstaly v českém průmyslu jen drobné ostrůvky, jsou to podniky, které hospodaří dobře," komentoval data vedoucí statistiků Josef Vlášek. Tyto podniky jsou podle něj napříč všemi odvětvími.

Průmyslu se v závěru loňského roku vůbec nedařilo. Již v listopadu se podle statistik propadl v meziročních číslech o 17,4 procenta. Český průmysl tak patřil mezi nejhorší v celé Evropě.

Podle statistického úřadu s propadem výkonnosti průmyslu souvisí i mohutné propouštění. Během čtvrtého čtvrtletí přišlo o práci na 37 tisíc kmenových zaměstnanců (z odvětví nábytkářského, oděvního, textilního a sklářského) a 17 tisíc agenturních pracovníků (zejména z gumárenství, elektroniky a výroby aut).

Zlepšení ještě není v dohlednu

„Obáváme se, že český průmysl bude ještě v první polovině roku klesat dvojciferným tempem. V průběhu druhé půlky roku se snad díky stabilizaci světové ekonomiky a náběhu výroby aut v ČR průmysl obrátí do černých čísel,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

I Vlášek potvrdil, že v prvních měsících letošního roku nenastane obrat, protože objem objednávek klesá od září. V prosinci klesla poptávka o více než dvacet procent a podle úřadu byl velký pokles i v lednu 2009.

V prosinci byl tento sektor těžce zkoušen také na Slovensku. Průmysl vykázal pokles o 16,8 procenta, a jednalo se tak pro zemi o rekordní propad. Jen výroba aut klesla téměř o 36 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám