Hlavní obsah

Senát schválil dalších 838 miliard pro americkou ekonomiku

WASHINGTON
Aktualizováno

Senát USA schválil v úterý druhý stimulační plán na podporu ekonomiky ve výši 838 miliard dolarů. Hlasovalo pro něj 61 senátorů včetně čtyř republikánských. Proti bylo 37 senátorů. Sněmovna už dříve schválila mírně odlišnou verzi plánu. Souhlas Senátu se čekal.

Článek

Očekávalo se, že jej podpoří tři republikánští senátoři, kteří už minulý týden umožnili, aby návrh prošel do hlasování. Balíček tehdy podpořili republikánští senátoři Susan Colllinsová, Olympia Snoweová a Arlen Specter. Pro to, aby se uzavřela diskuse a o balíčku se hlasovalo, nakonec bylo 61 senátorů, dostali o jeden hlas více, než je potřebná hranice.

Obama v projevu plán obhajoval

Před úterním hlasováním amerických senátorů o plánu na uvolnění dalších peněz do ekonomiky v rámci druhého stimulačního balíčku vystoupil americký prezident Barack Obama. Zdůrazňoval, proč je balíček nutné rychle přijmout. 

„Samozřejmě jsou kritici, vždy jsou kritici. Neříkám, že je to perfektní plán, taky vznikl ve Washingtonu, ale dokonalý je jen žádný plán,“ řekl Obama za smíchu zúčastněných.

„Nemůžeme to moc dlouho odkládat,“ loboval prezident pro plán s mnohdy až demagogickými argumenty, jimž zúčastnění freneticky tleskali. „Naše zdravotnictví stále stojí příliš moc a školy neodpovídají době. Viděli jsme také tragické následky pádu mostů,“ řekl Obama. Peníze mají jít na opravu dopravních staveb i modernizaci škol.

Americký prezident Barack Obama přebírá vzkaz, že Senát právě odhlasoval záchranný plán. (The Senat just passed the Recovery + Reinvestment Plan)foto: ČTK/AP

Obama dále na obhajobu plánu uvedl: „Zdvojnásobení investic do čistých energií zvýší naši nezávislost na dovozu paliv. Komputerizace zdravotní péče ušetří miliardy. Pokud neuvolníme peníze, ubude sester, hasičů a policistů a učitelů."

Hlavním argumentem ale bylo, že plán vytvoří velké množství pracovních míst. "A devadesát procent jich bude v soukromé sféře," zdůraznil prezident.

Další jednání o balíčku

Senátní "ano" ale neznamená konec dohadování, protože se senátní verze musí sladit se sněmovní. V té bylo schváleno 819 miliard, senátní verze ale počítá se 790 miliardami plus 47 miliardami na podporu prodeje automobilů a domů.

Senát například omezil výdaje na rekonstrukci škol a také stanovil jinou hranici pro daňové úlevy střední třídě ze 75 000 dolarů ročního příjmu na 70 000. Senát také navrhuje, aby první podpora v nezaměstnanosti ve výši 2400 dolarů byla bez daně. Schválil i úlevy pro lidi, kteří si koupí letos auto, a snížil také zátěž pro lidi, kteří si kupují první dům.

Poražený kandidát na amerického prezidenta republikán John McCain nazval plán „generační loupeží“. „Vydáváme se na cestu finanční katastrofy," řekl další republikánský senátor Richard Shelby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám