Hlavní obsah

VIDEO: Západ Evropy potrápil orkán

PAŘÍŽ/LONDÝN/BERLÍN
Aktualizováno

Silné vichřice v pondělí večer a v úterý zasáhly Velkou Británii, severozápad Francie, Švýcarsko a západ Německa. Ve Francii zůstalo bez proudu až 600 000 domácnosti a z pařížských letišť nedolétlo dvě stě spojů. Postiženo bylo 3000 cestujících. V Británii bylo po přechodu bouře na 95 místech vydáno varování před povodněmi.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Silný vítr způsobil obrovské vlny na atlantickém pobřeží Francie ve Wimereux na severozápadě země.

Článek

Francouzský meteorologický úřad oznámil, že vítr u pobřeží dosahoval rychlosti až 140 kilometrů v hodině a ve vnitrozemí 120 kilometrů. Nejhůře postižené jsou oblasti kolem měst Nantes na západě země a Orléans ve střední Francii. Velké škody hlásí i Burgundsko. Bez proudu se podle elektrikářů ocitlo 608 000 domácností, dodávky se ale podařilo obnovit.

Pařížská letiště Charlese de Gaulla a Orly byla uzavřena od pondělí 19 hodin. Jen společnost Air France nahlásila zrušení 200 letů.

:. Silný vítr způsobil obrovské vlny na atlantickém pobřeží Francie ve Wimereux na severozápadě země.foto: Reuters/Pascal Rossignol

Vichr řádil v Německu a Švýcarsku

Prudký vichr se v pondělí večer a v úterý ráno přehnal také přes Švýcarsko, kde u hranic s Francií dosahoval rychlosti až 150 kilometrů v hodině. Meteorologové očekávají, že by měl opět zesílit a zasáhnout hustě obydlené oblasti na východě země. Vichr dorazil i na západ Česka.

Na curyšském letišti muselo být zrušeno 20 letů. Vichr polámal mnoho stromů, které v části země severně od Alp zatarasily řadu silnic a několik železničních tratí. U Basileje zlomený strom zranil dítě, u Freiburku zahynuly čtyři krávy ve stáji, když elektrické vedení stržené stromem dopadlo na vodovodní trubky stájového napájení. V mnoha obcích byla přerušena dodávka elektrického proudu.

:. Silný vichr v Německu lámal stromy. Jeden spadl na auto v Saarbrückenu.foto: ČTK/AP

Zimní počasí se vrátilo také do Německa, kde sníh ráno zkomplikoval dopravu a způsobil několik dopravních nehod. V Bádensku vichr strhl cyklistku pod auto jedoucí v protisměru, žena utrpěla vážná zranění. Největší problémy měli řidiči v Hesensku, kde sníh rychle zasypal dálnice. Na dálnici A7 se převrátily tři kamióny, které cestu zablokovaly. Policie odhaduje škodu na 120 000 eur (téměř 3,4 miliónu korun).

Sníh a náledí trápily německé řidiče i na východě a jihu země. Podle agentury DPA došlo při nehodách většinou jen k drobným zraněním i škodám.

Záplavy v Anglii

Bouře provázená poryvy větru v úterý přinesla do Británie prudké lijáky. Řada dálnic a silnic byla zaplavena vodou a řidiči museli čekat na vyvýšených úsecích, než je vyprostí hasiči. Letiště v Bristolu bylo přechodně uzavřeno, vlaky ve střední Anglii měly značná zpoždění.

Místy také sněžilo. V zemi stoupá riziko záplav. Meteorologové již vydali přes 95 varování před stoupající vodou. Většina jich byla vydána na jihu a jihozápadě Anglii. Majitelé domů v nižších polohách staví u vchodů hráze z pytlů s pískem. Podle meteorologů k hrozbě přispívají kombinace aktuálních dešťů, kdy na některých místech napršelo za den tolik, jako je průměr za celý únor, a počínající tání dříve napadaného sněhu, kterého v mnoha oblastech leží silná vrstva.

:. Žena pod náporem vichru u Saint-Jean-de-Luz na atlantickém pobřeží na jihozápadě Franciefoto: ČTK/AP

V Sussexu napadlo 4,1 centimetru deště, přitom za celý únor tam napadne obvykle 5,7 centimetru. V severním Middlesexu napršelo 3,8 centimetru, což je jen o desetinu méně, než je obvyklý průměr za celý měsíc.

Ve východním Sussexu už přijali 70 telefonátů kvůli místním záplavám, kdy se voda dostala do sklepů nebo na zaplavených silnicích uvízla auta.

Nejméně 3000 domácností je na jihu a jihozápadě Anglie bez dodávek elektrické energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám