Hlavní obsah

Česko zažívá největší nárůst nezaměstnanosti v historii

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pracovních míst v Česku v posledních měsících rychle ubývá. Lednová míra nezaměstnanosti vyskočila z prosincových šesti na 6,8 procenta. Na úřadech práce bylo celkem 398 tisíc lidí bez práce. Vyplývá to z pondělních údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Článek

"Jedná se snad o nejvyšší skok v nezaměstnanosti v historii ČR. Počet volných pracovních míst spadl na téměř tříleté minimum,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská. To potvrdil i analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle Horské propouštějí nejen firmy, na které ve velkém dopadla globální krize, ale i společnosti zdravé, které ke snižování počtu zaměstnanců sáhly kvůli nepříznivému vývoji zakázek.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"Lednové číslo o nezaměstnanosti je stvrzením faktu, že české ekonomika se již pár měsíců nachází v recesi,“ uzavřela Horská.

Nezaměstnaných bylo více, než kolik očekávali statistici. Ti odhadovali míru nezaměstnanosti 6,4 procenta.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti ve vybraných okresech (v %):
Most14,1
Jeseník13,6
Karviná12,6
Znojmo12,6
Bruntál12,4
Děčín12,4
Vybrané okresy s nejnižší mírou nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ2,0
Praha-západ2,2
Praha2,3
Mladá Boleslav3,1

Podle statistik jen během ledna přibylo 46 tisíc lidí bez práce. Podporu v nezaměstnanosti úřady poskytovaly celkem 165 tisícům lidí.

:. Otevřete si velkou mapu nezaměstnanosti v novém okně

"Nezaměstnanost se bude v letošním roce nadále zvyšovat, očekáváme, že se počet nezaměstnaných zvýší do konce roku řádově o dalších cca 50 tisíc, míra nezaměstnanosti by se tak dostala na cca 7,7 %. Rizikem je ještě horší výsledek,“ odhadl vývoj nezaměstnanosti v letošním roce analytik Komerční banky Jan Vejmělek. 

Anketa

Obáváte se ztráty zaměstnání?
Ano
54,7 %
Ne
29,8 %
Už jsem o práci přišel/přišla
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19701 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám