Hlavní obsah

Referendum k Lisabonu zůstalo ve hře, ale šanci na schválení nemá

Právo, ada, nig, jov

Komunisté v pátek uspěli ve Sněmovně se svým návrhem ústavního zákona o referendu k Lisabonské smlouvě. Odpůrcům referenda z řad vládní koalice se nepodařilo shodit návrh pod stůl hned v počátku a návrh proto putuje do dalšího jednacího kola.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Mirek Topolánek diskutuje se svými ministry v přestávce jednání Sněmovny.

Článek

Prvním čtením ale podle všeho úspěch skončil, neboť KSČM nenajde dostatek hlasů pro definitivní schválení. K tomu by potřebovala 120 hlasů.

„Mě to naplňuje přece jenom mírným optimismem, že aspoň někteří poslanci si uvědomili, že Lisabonská smlouva je natolik vážnou změnou smlouvy o přistoupení k EU, že stojí za to přemýšlet nad tím, že by přece jenom mohli rozhodovat občané,“ řekl novinářům po hlasování šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.  

Rozkol v opozici

Občanští demokraté dali - výjimečně ve shodě s poslanci za ČSSD - hlasitě najevo, že změnu ústavy nepodpoří. Negativně se k návrhu vyslovila v uplynulých dnech také vláda.

Postoj ČSSD nechtěl příliš komentovat. „Bylo patrné, že jsou ve svých názorech spíše rozpolcení. Ale nakonec převážil i v ČSSD rozumný přístup a většinově nehlasovali pro zamítnutí,“ řekl Kováčik.

Komunistický návrh na vypsání referenda vyvolal v opozici spor. Soc. dem. se ústy místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka pustila do komunistů, že návrhem na referendum chtějí jen zdržovat ratifikaci Lisabonské smlouvy, která je ve Sněmovně ve finále.

Komunisté s Lisabonem nespěchají

Komunisté naopak argumentují tím, že dokud nebude jasný výsledek irského referenda k Lisabonu, není kam spěchat. Navíc tvrdí, že když o vstupu do EU rozhodovali občané ve všelidovém hlasování, stejně by se měli vyjádřit i k Lisabonské smlouvě.

Právě komunisté spolu s ODS již ve středu prosadili odložení schválení smlouvy ve Sněmovně. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám