Hlavní obsah

ČSSD ztrácí voliče, ODS mohutně stáhla náskok

Novinky, fia
PRAHA
Aktualizováno

ČSSD by ve volbách do Sněmovny v lednu získala 35,3 procenta voličů, druhou ODS by volilo 31,3 procenta lidí. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. KSČM by dostala 14,2 procenta, lidovci sedm procent a zelení 5,5 procenta hlasů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Potvrzuje se tak, že sociální demokraté přicházejí o voliče, což naznačil už lednový model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle kterého si ČSSD od prosince do ledna pohoršila o 3,5 procentního bodu.

Z průzkumu Medianu, který byl zveřejněn ve čtvrtek, vyplynulo, že si sociální demokraté pohoršili dokonce o více než pět procentních bodů, ve srovnání s listopadem pak o 7,4 procentního bodu. Takový pokles voličské přízně zaznamenali sociální demokraté poprvé od sněmovních voleb v červnu 2006. Občanským demokratům se současně podařilo stáhnout náskok ČSSD z prosincových téměř 13 procent na čtyři procenta.

Nejvíce si v lednu polepšili zelení, které by koncem minulého roku volilo sotva 2,7 procenta občanů, zato v lednu už by to bylo 5,5 procent. Nepatrně si polepšili lidovci, jejichž preference stouply z prosincových 6,7 procenta na sedm, a komunisti, kteří si polepšili o dvě desetiny procentního bodu. V lednu se jejich volební základna ustálila na 14,2 procentech.

Češi oceňují aktivní vládu, míní politolog

Za změnou trendu je podle politologa Jana Kubáčka z FSV UK zejména zvýšená aktivita vlády v posledním období. "Vládě pomáhá předsednictví, premiér je najednou mužem činu, stýká se s evropskými politiky. To českou veřejnost těší a imponuje jí to, takže je ochotná Topolánkovi leccos tolerovat," řekl Novinkám Kubáček.

Veřejnost podle něj také oceňuje, že se kabinet aktivně snaží nalézat řešení současné globální ekonomické krize.

"Třetím argumentem je odchod Jiřího Čunka a také Tomáše Julínka. Jeho nástupkyně (Daniela Filipiová z ODS - pozn. red.) je žena, která umí najít kompromis," konstatoval Kubáček. 

ČSSD si škodí soustavnou kritikou vlády

Důvodem klesajících preferencí sociální demokracie může být podle politologů trvající negativní kampaň ČSSD vůči vládní ODS. Pro srovnání: ČSSD zveřejnila v loňském lednu 28 tiskových zpráv, za letošní leden jich bylo 55.

Politologové Tomáš Lebeda a Vladimíra Dvořáková se shodli, že ČSSD v očích veřejnosti škodí, když jen kritizuje každý krok vlády.

"Permanentní negativní kampaň se může otočit proti straně, která ji vede," míní Lebeda. Podle Dvořákové uškodila ČSSD i neochota vypárovat lidoveckého poslance Tomáše Kvapila, kterého koncem ledna postihla mozková mrtvice. Pokud má pravdu, mohly by preference soc. dem. v únoru ještě více klesnout, protože průzkum zatím zachycoval lednové mínění před odmítnutím vypárování.

Vývoj volebního modelu podle agentury Median (v %)
červen 2006listopad 2008prosinec 2008leden 2009
ODS35,429,127,931,3
ČSSD32,342,740,535,3
KSČM12,812,114,014,2
KDU-ČSL7,25,96,77,0
SZ6,34,32,75,5
Zdroj: Median

Podle Medianu by se voleb nyní zúčastnilo 60 procent oprávněných voličů. Průzkumu se zúčastnilo 1063 respondentů starších 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám