Hlavní obsah

Zahraniční obchod opět zklamal, byl nejhorší za 14 let

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Zahraniční obchod České republiky se v závěru loňského roku opět propadl. Jeho bilance skončila v prosinci ve schodku 11,8 miliardy korun. Meziročně je to horší výsledek o devět miliard korun. Podle čtvrtečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se vývoz snížil o 13,4 procenta a dovoz o 8,2 procenta.

Článek

"Je to nejhorší prosincový výsledek zahraničního obchodu od roku 1994,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní by mohlo přijít i nemilé překvapení ve statistice průmyslové výroby. Její výsledky budou známy příští týden.

Již v listopadu se zahraniční obchod propadl. Jeho schodek činil půl miliardy korun, a to kvůli malému odbytu aut. Už tehdy to byl nejhorší výsledek od roku 1994.

Za celý loňský rok skončila obchodní bilance Česka v přebytku 69,4 miliardy korun.

Meziročně jde o zhoršení ve výši přes 18 miliard korun. Vývoz totiž klesl o 0,7 procenta, vývoz o 0,1 procenta. "Příznivě se vyvíjela bilance obchodu se stroji a dopravními prostředky (růst aktiva o 15,6 mld. Kč), polotovary a materiály (vzestup přebytku o 8,9 mld. Kč), nápoji a tabákem (zlepšení bilance o 5,0 mld. Kč přechodem z pasiva do aktiva),“ uvedli statistici.

Podle nich se naopak prohloubil deficit s minerálními palivy 41,8 miliardy korun, zároveň došlo k poklesu aktiva s průmyslovým spotřebním zbožím o 10,9 miliardami korun a surovinami o 3,4 miliardami korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám