Hlavní obsah

Langer ukázal novinářům vztyčený prostředníček

Právo, luk
PRAHA

Používání vulgárních gest ve Sněmovně pokračuje. Vztyčený prostředník ve středu ve foyeru ukázal ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer. Tentokrát patřil novinářům. Langer tak napodobil svého stranického a vládního šéfa Mirka Topolánka a ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL).

Článek

Podle několika očitých svědků ukázal Langer prostředník redaktorce ČT Alici Schinabekové, která ho žádala o rozhovor. Langer ji měl odbýt s tím, že se hlasuje, poté následovalo ono gesto.

Ministr později na dotaz Práva reagoval, že vše bylo jinak. "Já to považuji za vyřízené mezi mnou a paní redaktorkou,“ prohlásil Langer.

Ve svém vyjádření pro server Týden.cz ministr vysvětloval: "Začalo hlasování a já musel rychle do Sněmovny. V tu chvíli na mne začali volat nejméně tři novináři, ať se jim k něčemu vyjádřím. Řekl jsem jim, že nemůžu, a mimovolně udělal ono gesto.“

To prý nepatřilo reportérce ČT, ale celé skupině. "V průběhu přestávky v hlasování jsme si vše vysvětlili, a přesto, že mé gesto nebylo určeno k ní, omluvil jsem se jí,“ dodal.

Redaktorka to ještě před tím komentovala: "Považuju to za velmi neomalené. Slušně jsem ministra požádala o pár slov ke kauze Kubice, gesto, které na mne udělal, bylo úplně zbytečné.“

Kalousek je jednička, mínil Topolánek

Poprvé vztyčený ukazovák nasměroval přímo v jednacím sále Sněmovny premiér Mirek Topolánek k lavicím opozičních poslanců. Později poněkud nedůvěryhodně vysvětloval, že gesto patřilo ministru financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL) a mělo znamenat "Kalousku, jsi jednička“, což se později stalo předmětem mnoha vtipů.

Při jednání o poplatcích ve zdravotnictví loni před Vánocemi se inspiroval právě Kalousek. Gestem reagoval tak na ostrá slova soc. dem. poslance Davida Ratha.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: Kalousek je pořád jednička

Premiér Mirek Topolánek v pátek zakončil své inspekční kolečko po ministerstvech s úsměvem. U předsedy legislativní rady Cyrila Svobody (KDU-ČSL) vzpomněl...

Výběr článků

Načítám