Hlavní obsah

Abbás obvinil Izrael z porušování mezinárodního práva

Novinky,
ŠTRASBURK

Tvrdá slova použil proti Izraeli předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás při svém středečním vystoupení ve Štrasburku v Evropském parlamentu. Izraelští představitelé se podle něj musí zodpovídat z rozpoutání válečného konfliktu.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

„Nemůžeme dál jednat s Izraelem jako s právním státem,“ řekl Abbás a obvinil Izrael, že se vyvyšuje nad mezinárodní právo a zodpovědnost.

„Měli bychom ukončit tento přístup. Izraelští vůdci by měli přijmout zodpovědnost za porušování mezinárodního práva a zločinů proti lidskosti,“ uvedl dále v plamenném projevu předseda palestinské samosprávy.

Abbás současně zdůraznil, že už dál nejde jednat o postupném stahování z okupovaných palestinských území: „Nemůžeme se vrátit k jednání o vedlejších tématech, když jádro chybí a 11 000 Palestinců je v Izraeli dál vězněno. Jednání musí ukončit okupaci všech území obsazených v roce 1967.“

„Není potřeba jen rekonstrukce Gazy, ale také obnovení mírového procesu,“ řekl Abbás a podle Al Džazíry poznamenal, že není rozdíl mezi válkou v Gaze a tím, co se děje na okupovaných územích západního břehu Jordánu. 

Abbás také vyzval ke sjednocení Palestinců, Izrael podle něj využil skutečnosti, že Hamás s Fatahem stojí proti sobě a postupně dělí Palestinci obývané oblasti na západním břehu Jordánu na separované enklávy.

Izraelská ofenziva v Gaze, která začala 27 prosince, trvala celkem tři týdny a podle palestinského centra pro ochranu lidských práv při ní zahynulo 1285 Palestinců. Zraněno bylo přes 4000 lidí, z nich 500 kriticky. Na straně Izraele zahynulo 13 lidí. Podle Abbáse v bojích, které měly zabránit dalšímu ostřelování Izraele palestinskými raketami,  přišlo o střechu nad hlavou 90 000 Palestinců.
Podle premiéra Fatahu Saláma Fajada je potřeba okamžitá pomoc pásmu Gazy ve výši 50 miliónů dolarů, přičemž 11 miliónů je potřeba na opravu rozvodné sítě a 6 miliónů na opravu vodovodní a kanalizační sítě. Celkem si náklady na obnovu pásma vyžádají 600 miliónů dolarů.

Hamás zpronevěřil pomoc

Pomoc pásmu může zkomplikovat obvinění OSN, že policisté Hamásu zabavili několik tisíc přikrývek a stovky potravinových balíčků. Uvedl to izraelský list Ha´arec.

Mluvčí úřadu OSN pro záchranné práce Christopher Gunness uvedl, že policisté Hamásu zabavili při razii v kanceláři OSN 3500 přikrývek a 406 balíčků s jídlem.

Reklama

Výběr článků

Načítám