Hlavní obsah

Po čínském premiérovi hodili v Británii botou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Předseda čínské vlády Wen Ťia-pao se v pondělí stal ve Velké Británii terčem vržené boty, podobně jako se to stalo v prosinci v Bagdádu tehdejšímu americkému prezidentovi Georgi Bushovi. Bota přistála na pódiu asi metr od premiéra, když na univerzitě v Cambridge přednášel o světové ekonomice.

Foto: Darren Staples , Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao na univerzitě v Cambridge

Článek

"Jak se může univerzita prostituovat s takovým diktátorem? To je skandál," křičel podle agentur muž, který botou hodil. Univerzitní bezpečnostní služba ho zadržela a odvedla na policii. Premiér po chvilce váhání v přednášce pokračoval.

Před budovou se už při jeho příjezdu shromáždilo asi 80 lidí, a to jak stoupenců, tak kritiků čínské vlády.

Wen Ťia-pao je ve Velké Británii od soboty. Jeho pobyt už provázelo několik menších protestů, jejichž účastníci požadovali dodržování lidských práv v Číně a nezávislost Tibetu. Protestující přišli i před sídlo britského premiéra, ale vedle nich tam byli i stoupenci čínské vlády.

Čínský premiér se v pátek v Bruselu sešel i s českým ministerským předsedou Mirkem Topolánkem, Česko v tomto pololetí unii předsedá. Topolánek pak oznámil, že v Praze se uskuteční vrcholná schůzka Evropské unie s Čínou, patrně v květnu.

Reklama

Související články

VIDEO: Irácký novinář hodil po Bushovi boty

Nedělní neohlášenou návštěvu George Bushe v Iráku doprovázel incident, při němž dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí hodil po americkém...

Výběr článků

Načítám