Hlavní obsah

Německu hrozí masivní teroristické útoky

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německu hrozí během volebního roku 2009 útoky ze strany islamistických militantů, kteří chtějí dosáhnout odchodu příslušníků bundeswehru z Afghánistánu. Podle německých bezpečnostních představitelů se země nachází v podobné situaci jako Španělsko v roce 2004, kde teroristé zaútočili na vlaky madridské příměstské dopravy pouhých několik dní před volbami.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Trnem v oku islamistů je i německá mise v Afghánistánu.

Článek

„Vidíme jasné paralely se situací ve Španělsku," řekl poslednímu vydání týdeníku Focus Jörg Ziercke, ředitel Spolkového kriminálního úřadu (BKA). Na aktuálnost hrozby teroristických operací podle něho poukazuje několik videoposelství islamistů z posledních týdnů. „Ohrožení se vztahuje i na německé instituce v zahraničí,“ dodal.

Za „velmi velké“ označil riziko útoku i Heinz Fromm, šéf německé kontrarozvědky Spolkového úřadu na ochranu ústavy. „Teroristé by chtěli v německé veřejnosti vytvořit atmosféru, která by přinutila vládu stáhnout vojáky z Afghánistánu," řekl.

Nejvýraznější nebezpečí představují podle BKA militanti německého původu, kteří velmi dobře znají reálie života v zemi. V SRN údajně žije několik set potenciálních islámských teroristů.

Výbuchy ve třech vlacích v Madridu si v březnu 2004 vyžádaly 191 lidských životů, přispěli k volební porážce vládních konzervativců a ke stažení španělských vojáků z Iráku. Německo na rozdíl od Španělska a Británie nezaznamenalo v posledních letech na svém území teroristické útoky většího rozsahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám