Hlavní obsah

Raketa Hamásu dopadla u mateřské školky, Izrael varuje před odvetou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ehud Olmert v neděli znovu varoval palestinské hnutí Hamás před nepoměrně tvrdší reakcí židovského státu na raketové útoky palestinských radikálů na jeho území. Potvrdil tak, že Izrael by mohl pokračovat v úderech, které proti pásmu Gazy ovládanému Hamásem vedl v první polovině ledna.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

Ehudovo vyjádření bylo reakcí na pokračující raketové útoky Palestinců. Na severu Izraele zaznamenali v neděli dopad nejméně čtyř raket Kásam vypálených z palestinské enklávy. V sobotu dopadla jedna střela u Aškelonu. Dvě z raket vypálených o den později skončily mezi budovami mateřské školky. Střely nikoho nezranily. Izrael však zopakoval, že je znovu schopen použít sílu.

„Řekli jsme, že v případě dalších raketových útoků proti občanům Izraele a jeho bezpečnostním silám bude následovat nepoměrná izraelská reakce,“ varoval Olmert.

Izrael zaútočil na pásmo Gazy 27. prosince. Po úvodních náletech následovala pozemní ofenzíva. Úder skončil po třech týdnech příměřím. Vyžádal si přes 1300 mrtvých Palestinců a 14 Izraelců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám