Hlavní obsah

VIDEO: V krajských zdravotnických zařízeních skončily poplatky

– PRAHA

V krajských zdravotnických zařízeních nebudou lidé muset od neděle platit regulační poplatky, pokud budou souhlasit s tím, že je za ně uhradí kraj. V některých krajích ovšem panují výjimky. V Praze budou pacienti platit všechny poplatky dál.

Článek

Výjimkou bude Plzeňský kraj, kde po zaplacení mohou lidé požádat o vrácení peněz na bankovní účet nebo složenkou. V nemocnicích Moravskoslezského kraje se i nadále bude platit za hospitalizaci a ošetření na pohotovosti. Ve Zlínském kraji budou všichni lidé osvobozeni od poplatků v nemocničních ambulancích, peníze za hospitalizaci uhradí hejtmanství jen za děti do 18 let a seniory nad 70 let. 

Regionální rozdíly jsou i přesto, že se Asociace krajů ČR dohodla na tom, že v krajských nemocnicích i zdravotnických zařízeních, která hejtmanství pronajímají, budou zrušeny všechny poplatky bez výjimky, Moravskoslezský kraj zrušil jen třicetikorunové poplatky a nadále bude vybírat 60 korun za den hospitalizace a 90 korun za návštěvu pohotovosti. Ve Zlínském kraji budou všichni lidé nadále platit za pohotovost a lékárny se mohou samy rozhodnout, zda budou od klientů vybírat 30 korun za položku na receptu.

V nemocnicích Plzeňského kraje budou pacienti dál platit. Vzápětí ale mohou podepsat žádost o vrácení peněz. Kraj bude žádosti shromažďovat a evidovat a peníze lidem pošle na bankovní účet či složenkou.

Ve fakultních nemocnicích se platí dál

Hrazení poplatků krajem se netýká fakultních nemocnic, protože to jsou státní zařízení. V krajských městech tedy podobně jako v Praze budou lidé dál platit ve fakultních nemocnicích. V hlavním městě si i po krajských volbách udržela pozice ODS, ta není vázána slibem ČSSD, že kraj za lidi poplatky uhradí. Pražané tak budou dál platit ve všech pražských zdravotnických zařízeních, včetně lékáren.

V krajích se lidé mohou sami rozhodnout, zda poplatky zaplatí nebo úhradu přijmou od kraje jako dar. Podpisem smlouvy totiž pacient rovněž souhlasí se zpracováním osobních údajů a také bere na vědomí, že uhrazením poplatku z krajských peněz mu vzniká majetkový prospěch. Pokud tyto úhrady přesáhnou do konce roku 3000 korun, je povinen podat daňové přiznání a peníze zdanit. Příjem navíc může mít vliv na výši sociálních dávek.

Kraje na placení poplatků vyčlenily desetimilionové částky ze svých rozpočtů. Jejich výše se liší: Zlínský kraj zatím počítá s 28,7 miliónu korun, Moravskoslezský kraj pro tento účel určil 120 miliónů korun.

Nespokojené lékárny

Úhrada poplatků se týká také lékáren při krajských nemocnicích, což znepokojuje ostatní lékárny, které budou mít podle mluvčí České lékárnické komory na Vysočině Květy Benešové ekonomické ztráty. Grémium majitelů lékáren ve čtvrtek doporučilo všem lékárnám, aby regulační poplatky nevybíraly a požadovaly jejich úhradu od jednotlivých krajů. Bude zároveň podávat žalobu o náhradu způsobené škody.

Kromě lékárníků považuje jednání krajů za nekalou soutěž i řada zdravotnických zařízení, která krajům nepatří a která se obávají odlivu pacientů. Znevýhodněni se mohou cítit také lidé z míst, odkud je do krajských nemocnic k ošetření bez poplatků daleko. Praktičtí lékaři navíc očekávají strmý nárůst zneužívání lékařské pohotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám