Hlavní obsah

OBRAZEM: Topolánek si zatančil na českém bále v Bruselu

– BRUSEL

Symbolickým startem série kulturních akcí českého předsednictví Evropské unie byl v pátek večer v Bruselu Český ples. Jeho slavnostního zahájení se ujal český premiér Mirek Topolánek.

Článek

"Chtěl bych, aby se tento ples stal tradicí alespoň do té doby, než bude Česko vyloučeno z EU," zažertoval před zhruba 600 hosty Topolánek. Podle premiéra by Česko chtělo během předsednictví do EU přinést nejen své zájmy a svou agendu, ale také český humor a své špatné zvyky.

:. Houslista Pavel Šporcl hraje na Českém plese.foto: ČTK/Monasse Thierry DOP

"Tento večer bude trochu entropický, malinko exotický, trošku excentrický, takže ve stylu tři E," řekl s úsměvem Topolánek s odkazem na skutečné priority českého předsednictví, kterými jsou ekonomika, energetika a Evropa ve světě.

Topolánek s Vicenovou tančili na Straussův valčík

Program zahájilo vystoupení české skupiny Yellow Sisters, pak začal hrát Český národní symfonický orchestr pod vedením dirigenta Libora Peška. Úvodní valčík Johanna Strausse Na krásném modrém Dunaji si Topolánek zatančil s českou velvyslankyní při EU Milenou Vicenovou, která pro slavnostní večer zvolila bílou extravagantní róbu.

Na parketu bylo brzy plno. Přítomné dámy byly oblečeny do dlouhých šatů, dominantní barvou byla černá, muži oblékli smokingy. Mezi hosty byli unijní politici, diplomaté či zástupci byznysu. Ačkoli na bále převládali cizinci, atmosféra se nesla v duchu českých plesů.

:. Premiér Mirek Topolánek a eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci Vladimír Špidla v rozhovoru na Českém plese.foto: ČTK/Monasse Thierry DOP

Premiér Topolánek, který přišel bez partnerky, část večera strávil v družném hovoru se šéfem Evropské komise Josém Barrosem, jenž byl na plese také bez dámského doprovodu.

Česko zaplatilo dva milióny

Program bálu s bohatým kulturním programem, které české předsednictví podpořilo dvěma milióny korun, obohatili svým vystoupením světoznámá primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová a houslista Pavel Šporcl. O hudební produkci se postaral se svými improvizacemi jazzman Emil Viklický a skupina Melody Makers Ondřeje Havelky.

Menu o několika chodech obsahovalo mimo jiné předkrm z lososa či telecí maso, podávala se moravská vína.

:. Velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová vítá hosty na Českém plese, který 30. ledna v Bruselu symbolicky zahájil sérii kulturních akcí českého předsednictví Evropské unie.foto: ČTK/Monasse Thierry DOP

Součástí českého humorného příspěvku unii měla být zřejmě i výzdoba stolů v sále automobilového muzea Autoworld, kde se ples konal. Na každém stole bylo několik velkých kostek cukru, které odkazovaly na motto českého předsednictví Evropě to osladíme. Za jedním ze stolů usedl i šéf Evropské komise José Barroso.

Reklama

Výběr článků

Načítám