Hlavní obsah

Záměnu měli nahlásit dřív, vysvětlil soud poloviční odškodné rodičům Nikoly

– BRNO
Právo, pko, alt

Brněnský soud v pátek rozhodl o odškodnění pro dvě rodiny, kterým v prosinci 2006 v třebíčské nemocnici zaměnili lékaři a zdravotní sestry jejich děti. Rodina Čermákových vysoudila 2,1 miliónu korun, rodina Libora Broži 1,2 miliónu. Rozdílnou výši odškodnění soudce Michal Ryška vysvětlil odlišným postojem rodin předtím, než se na záměnu přišlo, i během medializace případu.

Článek

Ryška zdůvodnil fakt, že Broža s Jaroslavou Trojanovou a jejich dcera Nikola dostali méně peněz tím, že měli šanci s výměnou něco udělat dříve, než tak ve skutečnosti učinili. Už v dubnu měli podezření, že Nikola, kterou do té doby vychovávali, není jejich dcera. Dítě bylo blonďaté, i když jsou oba rodiče tmavovlasí.

Trojanová navíc už v nemocnici měla podezření, že něco není v pořádku, protože podle ultrazvuku mělo její dítě vážit 3,3 kilogramu. Dítě, které ale dostala, mělo 2,6 kilogramu. Když na to upozorňovala, sestry jí řekly, že se poprvé lékaři spletli.

Broža šel na testy DNA, když podle nich zjistitl, že není otcem dítěte, žádal u soudu popření otcovství. Rodina vedla spory o věrnost místo toho, aby nahlásila podezření, že dcera není jejich. To soud kritizoval.

Výměna vyšla najevo poté, kdy testy DNA podstoupila i Trojanová a ukázalo se, že dívka, kterou vychovává, není ani její. Nemocnici vše oznámili v září.

Podle soudce čas od dubna do září promarnili, mohli jednat dříve a"utrpení" by se jim i druhé rodině zkrátilo. "Neučinili žádná přiměřená opatření, a k odhalení tak došlo až druhým testem DNA v září 2007," řekl při verdiktu Ryška.

Kolik dostanou rodiny na odškodnění
Čermákovi celkem2,1 miliónu
Jaroslava Čermáková1 milión
Jan Čermák800 000
Veronika Čermáková300 000
Libor Broža s rodinou1,2 miliónu
Libor Broža350 000
Jaroslava Trojanová700 000
Nikola Brožová150 000

Druhým důvodem, proč této rodině soud přiznal nižší odškodnění, bylo i to, že Broža s Trojanovou případ více medializovali a za to, že svůj příběh zveřejnili, dostali peníze. "Situaci využili ke svému prospěchu tím, že příběh prodali," řekl Ryška.

Obviňování z nevěry a alkohol

Trojanová během soudních jednání u soudu popisovala, jak ji rodina partnera napadala a obviňovala z nevěry. Pár se málem rozešel. Nyní je jejich vztah v pořádku a podle znalců dokonce silnější než dříve.

Naopak rodina Čermákových prochází vážnou krizí. Před nějakým časem uvažovali o rozvodu. Před soudem se v pátek také dlouho probíral Čermákův vztah k alkoholu. Podle znalců řeší nadměrným pitím stres, s nímž se kvůli událostem kolem výměny dětí vyrovnává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám