Hlavní obsah

Sněmovna v USA schválila 819 miliard dolarů na boj s krizí

WASHINGTON

Stimulační plán pro americkou ekonomiku v krizi v noci na čtvrtek schválila dolní komora amerického kongresu. Plán ve výši 819 miliard dolarů (asi 16,9 biliónu Kč) by měl pomoci nastartovat ekonomiku a vytvořit až čtyři milióny pracovních míst. Balíček ještě musí schválit senát a prezident.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Capitolu

Článek

Předloha předpokládá nové výdaje ve výši 544 miliard dolarů a daňové úlevy za 275 miliard dolarů. Podle Bílého domu bude až 75 procent peněz uvolněno během 18 měsíců, ovšem kongresový rozpočtový úřad CBO odhaduje, že za tuto dobu budou využity maximálně dvě třetiny prostředků.

Hlasování ve Sněmovně reprezentantů bylo striktně rozděleno podle stran. Plán podpořilo všech 244 demokratů, proti bylo 188 republikánů. Ti považují plán za příliš nákladný. Podle nich nebude fungovat. Zá účinnější považují daňové úlevy. Ty by, jak tvrdí republikáni, dokázaly vytvořit více pracovních míst za poloviční cenu, navíc mnohem rychleji.

Vzhledem k postoji republikánů se dá příští týden v Senátu očekávat tvrdá diskuse, protože v něm mají demokraté mnohem menší převahu než v dolní komoře Kongresu.

Prezident ale plán podporuje. „Věřím, že ho prosadíme,“ uvedl Barack Obama a dodal, že si Spojené státy nemohou dovolit „zdržení nebo neaktivní přístup“. Podle prezidenta musejí společnosti nést odpovědnost za dělníky, ale Washington musí poskytnout vedení pomocí stimulačního plánu.

Z celkové částky je 544 miliard určeno na opravu silnic a mostů i na modernizaci a dovybavení deseti tisíc škol. Část částky půjde také na zvýšení podpor v nezaměstnanosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám