Hlavní obsah

Svět letos ochromí nezaměstnanost, o práci přijde až 51 miliónů lidí

Novinky, toh
Aktualizováno

Až 51 miliónů lidí by během letošního roku mělo přijít po celém světě o zaměstnání. Vyplývá to z odhadů Mezinárodní organizace práce patřící pod OSN. Hlavním důvodem je přetrvávající globální krize, kvůli které mnoho podniků již začalo propouštět. Ve středu o tom informovala BBC.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Článek

V posledních týdnech se téměř denně objevují zprávy z velkých nadnárodních společností, jejichž hospodaření se kvůli krizi potýká se značnými problémy, se stejným sdělením: budeme propouštět.

Nejnověji například společnost Caterpillar uvedla, že propustí 20 tisíc lidí, Home Depot sedm tisíc lidí. Propouštění se nevyhne ani Sony, Philips či ING. Jen ve Spojených státech mělo v pondělí přijít o zaměstnání 71 tisíc lidí. CNN pondělí dokonce označila za krvavé.

Nezaměstnanost rychle roste

Podle současných odhadů by na konci letošního roku měla být světová nezaměstnanost na 7,1 procentech, což o 1,1 procenta více než na konci roku 2008. Statistiky navíc dodávají, že před dvěma lety bylo celosvětově nezaměstnaných 5,7 procenta.

Z údajů je patrné, že lidí bez práce rychle přibývá. Nejvíce v tomto ohledu budou „trpět“ rozvíjející se země.

„Jestliže se recese v roce 2009 bude nadále prohlubovat, jak uvádí mnohé prognózy, lze s tím očekávat, že se celosvětově bude zhoršovat situace na trhu práce,“ uvedla organizace ve své zprávě.

Navzdory nejhorším i nejlepším scénářům ohledně světové ekonomiky, jde podle organizace reálné očekávat, že letos skončí bez práce více než 30 miliónů lidí.

Největší problémy má Afrika

Podle zprávy byla v závěru loňského roku nejhorší situace v severní Africe a na Středním východě, kde byla nezaměstnanost 10,3 a 9,4 procenta. Střední a jihovýchodní Evropa se potýkaly s 8,8 procenty lidí bez práce.

V subsaharské Africe vyskočila nezaměstnanost na 7,9 procenta, v Latinské Americe pak na 7,3 procentech.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidí bez práce výrazně přibylo

V závěru loňského roku výrazně přibylo nezaměstnaných. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je to kvůli ukončení sezónních prací a také kvůli dopadům...

Výběr článků

Načítám