Hlavní obsah

Senát podpořil existenci malotřídek a začal jednat o poplatcích

PRAHA
Aktualizováno

Novelu školského zákona, která počítá mimo jiné s další existencí malotřídek, schválil ve středu Senát. Následujícím bodem programu senátorů byla budoucnost zdravotnických poplatků a mají také rozhodnout o letošních zahraničních misích české armády.

Článek

Senátoři odsouhlasili novelu školského zákona, kterou představil ministr školství Ondřej Liška (SZ). Novela má například umožnit nástup talentovaných dětí do školy dříve než v šesti letech, umožnit další existenci malotřídek s nízkým počtem žáků, či dát středním školám možnost organizovat nástavbové studium. Snížit by se měla i administrativa při přijímacím řízení na střední školy.

Návrh, který podpořilo 47 ze 76 přítomných senátorů, je nejrozsáhlejší změnou nového školského zákona, který začal platit v září 2004 a zavedl takzvané rámcové vzdělávací programy.

Návrh, který podpořilo 47 ze 76 přítomných senátorů, je nejrozsáhlejší změnou nového školského zákona, který začal platit v září 2004 a zavedl takzvané rámcové vzdělávací programy.

Normu nyní dostane k podpisu prezident republiky. Pokud ji podepíše, mohla by začít platit nejdříve od února,

Bitva o poplatky a mise

Zdravotnický výbor Senátu doporučil zrušit poplatky jen pro děti do 15 let věku za návštěvu lékaře. Pro tyto děti a důchodce starší 65 let se má snížit v duchu návrhu ministerstva zdravotnictví roční ochranný limit z 5000 na 3000 korun.

Podle úterní dohody nové ministryně Daniely Filipiové (ODS) s rebelující poslankyněmi Strany zelených by se tato parametry měly ještě změnit. Za ambulantní návštěvu lékaře by neměly platit děti až do 18 let, limit se má snížit až na 2500 korun.

ČSSD chce aby poplatky neplatili nejen děti do 18 let, ale také důchodci nad 65 let, s tím však současný návrh nepočítá.

Horní komora znovu projedná upravený plán armádních zahraničních misí pro letošní rok. Senátoři loni schválili i původní návrh, který nepočítal s omezením počtu vojáků, kterým podmínila svou podporu opoziční ČSSD. Návrh již přijal zahraniční výbor Senátu.

Senát bude jednat o vydání Trpáka

Senátoři by také měli jednat o vydání svého kolegy Pavla Trpáka ke stíhání pro ublížení na zdraví s následkem smrti.

Gynekolog Trpák čelí obvinění, že předloni v květnu pochybil u porodu v trutnovské nemocnici; chlapec krátce po porodu zemřel. Trpák obvinění odmítá, imunity ale nechce zneužívat. Pro jeho vydání se již vyslovil imunitní výbor Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám