Hlavní obsah

Debata stran před eurovolbami se mění v žumpu

Právo, Jiří Ovčáček
PRAHA

Do voleb do Evropského parlamentu sice zbývají ještě něco přes čtyři měsíce, ale už teď se stupňuje agresivita politiků, takovým způsobem, že se jejich debata dostává na úroveň žumpy. Souboj plný urážek se vede především mezi ČSSD a ODS. Slovní lejnomet spustili nejprve občanští demokraté, ale soc. dem nezůstala pozadu.

Článek

Rozbuškou se stalo vyjádření středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), že Hitler bojoval proti krizi zrojením. ODS se toho s nadšením chopila a nešetřila tvrdým výrazivem. „Soc. dem. pod vedením pana doktora Ratha se velmi přibližuje národně sociální straně pod vedením tehdejšího Hitlera a také doktora Goebbelse,“ uvedl v sobotu v ČT první místopředseda ODS David Vodrážka.

„Ten, kdo se zastává Ratha, je stejný jako on a Dryml! Stejná žumpa. Raději ať si udělá pořádek v ČSSD a nehází své zvratky na jiné,“ řekl pak Právu místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer. Ten tak reagoval na požadavek šéfa soc. dem., aby se ODS omluvila za slovní útoky na adresu Ratha a ČSSD.

Další výbuch nenávisti mezi českými politiky vyvolal článek v úterní Mf Dnes, podle něhož lídr kandidátky ČSSD pro eurovolby Jiří Havel v roce 1988 ve vysokoškolských skriptech oceňoval Stalinovu ekonomickou politiku. Šéf ČSSD Jiří Paroubek preventivně vydal k článku tiskovou zprávu již v pondělí, kdy obvinil deník z kádrování.

V úterý se informace chopil Havlův rival, lídr eurokandidátky ODS Jan Zahradil. „Na příkladu pana Havla se ukazuje personální vyprahlost ČSSD a nedostatek vedoucích osobností s jasnou nekomunistickou minulostí v řadách této strany,“ zaútočil Zahradil.

„Oportunismus pana Havla bohužel není v řadách ČSSD žádnou výjimkou - dnešní její vedení je namnoze složeno z bývalých členů KSČ či nomenklaturních kádrů Národní fronty. To, že ČSSD staví na své kandidátní listiny bývalé členy KSČ či pozitivně lustrované osoby, napomáhá tiché rehabilitaci komunistického režimu a je předstupněm otevřené spolupráce ČSSD a KSČM, jak se ostatně ukázalo po krajských volbách 2008,“ dodala v tiskovém prohlášení největší vládní strana.

Probral všechny novináře

Následovala neméně ostrá Paroubkova reakce. „Vyjadřuji opovržení nad politickým stylem ODS, která ztratila snad všechny zbytky slušnosti,“ uvedl ve včerejším prohlášení. Na adresu Zahradila sdělil, že výsledky jeho akademické činnosti jsou nulové. Následoval útok na členy Národní ekonomické rady vlády.

„ODS se snižuje ke kádrování hodné ÚV KSČ i přesto, že mezi mnoha jejími představiteli jsou lidé s pestrou normalizační minulostí a vládní tým NERV je těchto lidí také plný. Je to od pana Zahradila nejen lidsky nechutné, ale hlavně pokrytecké,“ uvedl.

Předseda ČSSD nešetřil invektivami také vůči médiím. O Právu prohlásil, že jeho titulky určují „píáristé z ODS“.

Redaktorku Lidových novin Renatu Kalenskou pak posměšně tituloval na tiskové konferenci „slečna Kálenská“. Bylo to kvůli rozhovoru, který vedla se středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD). Právě něm se Rath vyjádřil k Hitlerovi. Kalenskou obvinil Paroubek z toho, že má „negativní postoj k ČSSD“.

Prohlásil, že tento její postoj pramení z toho, že ji krátce po absolvování školy zaměstnával a nakonec „po několika dnech vyhodil pro naprostou neschopnost“.

Paroubek ostře napadnul i deník MF Dnes, ale z kritiky kupodivu vyjmul jejího redaktora Josefa Kopeckého, kterého označil za novináře, se kterým pracuje vesměs na slušné úrovni. Právě Kopecký je přitom autorem článku, který pod titulkem „Jiří Havel chválil Stalina, teď vede kandidátku ČSSD“ napadá lídra kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám