Hlavní obsah

Bruce Springsteen vydává písničky pro Obamu a novou Ameriku

Právo, Jaroslav Špulák

Titulní písnička Working On A Dream ze stejnojmenného nového alba Bruce Springsteena podporovala nového amerického prezidenta Baracka Obamu při jeho loňské kampani. Vydání desky chápe jako poctu vítězství svého kandidáta a naději, že se politické klima ve Spojených státech a na celém světě změní.

Článek

„Podle mě je Obama nejlepším prezidentem,“ hřímá. „Lidé, kteří v médiích překrucují jeho slova, se snaží odvrátit pozornost od věcí, které je třeba řešit: války, ekonomickou a rasovou spravedlnost a ochranu životního prostředí.“

Album, jehož vydání bylo oznámeno až loni v listopadu, a skladby z něj unikly v polovině ledna na internet, nahrál The Boss (jak se Springsteenovi v hudebním světě přezdívá) s věrnou formací E-Street Band. Přirozeně se přimkli k rockovému písničkářství – kvůli tomu ji do studia zval vždy, když měl pocit, že potřebuje nahrávku v tomto směru „zušlechtit“.

„Jakmile jsem ukončil práci na předcházejícím albu Magic, našel jsem zase velkou inspiraci v poprockovém zvuku. Ihned jsem začal psát nové skladby. Když jsem je pak pustil svému příteli, producentovi Brendanu O’Brienovi, připadaly mu skvělé a domluvili jsme se, že se hned dáme do práce,“ vysvětluje Springsteen.

O’Brien je velezkušený producent. V minulosti dělal například na významných albech skupin Pearl Jam, AC/DC nebo Rage Against The Machine.

Pro kamaráda zcela zdarma

Atrakcí nového alba je písnička The Wrestler, jež je na něm jako bonus. Springsteen ji napsal pro stejnojmenný film režiséra Darrena Aranofského a získal za ni nedávno Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší filmová píseň.

„Napsal jsem kdysi Bruceovi dopis, protože už se známe dlouhou dobu. Psal jsem, že jsem strašně rád, že nežiju jako hrdina filmu The Wrestler, který zrovna natáčím. O několik dnů později mi Bruce v noci volal, že napsal k filmu titulní písničku. Jen tak, zadarmo. Byl jsem strašně poctěn, protože vím, jak je zaneprázdněný. V Hollywoodu se to navíc vždycky dělá za velké peníze,“ řekl o nečekané spolupráci s Bossem herec Mickey Rourke, představitel hlavní role ve filmu.

Springsteen vydal album i v limitované edici, kterou na DVD doprovází dokument o vzniku desky a pracovní studiové klipy k osmi písničkám. Současně přiznává, že konečně cítí klid ze sebe i od svého okolí.

„V mém věku už závody končí. Dělám si na deskách, co chci, má hudba je taková, na jakou mám chuť, neřeším, jestli si v hitparádách poradím s 50 Centem. Závod skončil,“ říká.

Svět podle Bosse

Není divu, že Springsteen je na své novince opět politický. V titulní skladbě zpívá o americkém snu a vlévá svým spoluobčanům naději do žil v novém, obamovském čase. V Queen Of A Supermarket brojí proti zacházení s lidmi zaměstnanými v obchodních střediscích, v Kingdom Of Day opěvuje nový den a naději, kterou Amerika má. Je v tom trochu patetický, ale patří to k jeho současnému uměleckému postoji. V Outlaw Pete a countryově laděné Tommorow Never Knows oživuje ducha klasických westernů, jako by to měly být písničky k takovým filmům.

Countryový nádech mu koneckonců není nevlastní, v minulých letech se o něj často opíral, je to přirozená inspirace. Základním hudebním pocitem z desky je ale přívětivý americký rock’n’roll oražený atmosférou šedesátých a sedmdesátých let, ideální k poslechu při jízdě vozem krajem ozářeným sluncem. To je Springsteen. Skladby mají pozitivní energii, čistý rockový zvuk a jeho tradičně nenápadný, přesto vůdčí výraz. Na žebříčku Bossových děl stojí v horní polovině, ne však zcela nahoře.

Bruce Springsteen: Working On A Dream Sony BMG, 51:28

Reklama

Výběr článků

Načítám