Hlavní obsah

Paroubek: Rathovy věty o Hitlerovi jsou dezinterpretovány

• Aktualizováno

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek se postavil za poslance a Středočeského hejtmana Davida Ratha. Jeho věty v sobotních Lidových novinách (LN) o způsobu, jakým ekonomickou krizi své země vyřešil ve 30. letech minulého století německý kancléř Adolf Hitler, podle Paroubka média vytrhla z kontextu. Proti interpretaci, že vychvaluje nacistický režim, se v prohlášení opět ohradil i Rath osobně.

Foto: Petr Horník, Právo

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD)

Článek

Podle Paroubka je podobná interpretace naprosto absurdní, neboť část Rathovy rodiny byla za nacistické okupace tehdejšího Československa kvůli nacistické ideologii vyvražděna.

Paroubek míní, že případ je součástí kampaně, kterou připravují lidé v médiích a "za nimi" stojící ministr vnitra Ivan Langer (ODS) a přítel premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík.

„Myslím si, že David Rath to nemyslel jako nějaký pozitivní příklad. Prostě to zmínil jako něco, co se v historii stalo, co koneckonců je i v ekonomických učebnicích bez ohledu na to, který zločinec zrovna v té době stát v čele Německa,“ řekl Novinkám místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Jaký učeň, takový čaroděj. Krajské zastupitelstvo by s ním mělo udělat to samé, co s panem Drymlem - odovolat z funkce!“ reagoval pak na Ratha ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

David Rath (ČSSD), který na sebe v minulosti opakovaně upoutal pozornost některými ostrými výroky, se v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny pochvalně vyjádřil o tom, jak vůdce nacistického Německa Adolf Hitler řešil ekonomické problémy. 

Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku... Liberální ekonomové na tohle zapomněli. A místo toho přicházejí se svými fantasmagoriemi," řekl LN.

Sociálnědemokratický program opatření proti hospodářské a finanční krizi Rath v rozhovoru obhajoval slovy: "Protože to má logiku - zvýšit lidem příjmy, dotlačit je, aby začali utrácet. Jak řešil krizi Adolf Hitler?"

V sobotním prohlášení Rath uvedl, že hospodářská krize ve 30. letech minulého století vyžadovala - s ohledem na svoji hloubku a dobu trvání - státní zásahy do ekonomiky, a to formami, které byly často shodné jak u demokratických režimů, tak u diktatur. "V tomto smyslu jsem se také vyjádřil pro Lidové noviny," uvedl. "Zásadně tento nelidský a zločinecký režim odsuzuji a nikdy bych se nesnížil k jakékoliv formě jeho obhajoby," napsal v prohlášení o svém postoji k Hitlerovu režimu.

Rathův výrok se nelíbil ani komunistům 

Do Ratha se ostře pustili komunisté. Jejich místopředseda Jiří Maštálka v tiskovém prohlášení uvedl, že je z hejtmanových výroků zděšen. Rathovy „nadšené výkřiky“ podle Maštálky překročily „jakékoliv meze, za které by se slušný politik nikdy neměl vydávat“.

Podle Maštálky je Rathova pozdější reakce, kde se snažil svá slova vysvětlit, výmluvou. „Pozdější „dovysvětlení“, že to měl být historický exkurz, nepovažuji za dostatečné. Je to pouhé vymlouvání se,“ míní. Hejtmana vyzval k omluvě. „Vyzývám proto Davida Ratha, aby se veřejně omluvil za věty, které by z úst politika vůbec nikdy neměly zaznít. Jeho vyjádření je v kontextu české historické zkušenosti děsivé,“ uvedl Maštálka. „Věřím přitom, že tento „výlet do časů sládkovců“ a prostoru určeném pro extrémní pravici byl ojedinělým excesem a nejde o nějaký nový „modernizační“ trend v rámci ČSSD,“ doplnil v prohlášení.

Rath slovně zaútočil na Topolánka i Dalíka

Středočeský hejtman v prohlášení zaútočil také na představitele ODS. "Nikdy jsem netrpěl, na rozdíl od vládních politiků v čele s Mirkem Topolánkem a jeho pravou rukou Markem ´Bormanem´ Dalíkem, obdivem k režimu Adolfa Hitlera," napsal v narážce na někdejší Dalíkovo přirovnání k blízkému Hitlerovu spolupracovníkovi Martinu Bormannovi. "Nikdy jsem netrpěl obdivem k režimu Adolfa Hitlera. Pan Rath si zaslouží buď další výchovný pohlavek, nebo trestní oznámení. Preferuji to první," řekl Dalík České televizi.

Na Hitlera se v minulosti v kladném smyslu odvolávali i někteří jiní politici. Mezi nejznámější patřil krajně pravicový rakouský politik Jörg Haider, který loni na podzim zahynul při automobilové nehodě. V minulosti například pochválil Hitlerovu zaměstnaneckou politiku. Poslanec Haiderovy strany Svobodných Wolfgang Zanger zase před několika roky vyvolal pobouření veřejnosti prohlášeními o "pozitivních stránkách" nacistického režimu. V rozhovoru pro televizi uvedl, že "nacismus měl i dobré stránky" a příchod Hitlera k moci "dal lidem novou naději".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám