Hlavní obsah

VIDEO: Po pádu stromu ve Zlíně zemřel jeden chlapec, druhý stále bojuje o život

Právo, Novinky, alf, pno
ZLÍN
Aktualizováno

Jeden ze dvou dvanáctiletých chlapců, na které ve čtvrtek spadl ve Zlíně mohutný strom, podlehl v pátek nad ránem mnohačetným zraněním v nemocnici. Právo o tom informovala zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. druhého chlapce vrtulník převezl do Brna, stále bojuje o život.

Článek

Chlapec ještě ve čtvrtek podstoupil operaci v Krajské nemocnici Tomáše Bati. Stav jeho stejně starého kamráda je stabilizovaný. Oba těžce zranění hoši utrpěli zejména  zranění hlavy a krční páteře.

Druhého vážně zraněného dvanáctiletého chlapce transportoval vrtulník záchranné služby v pátek kolem poledne na dětskou resuscitační kliniku do Fakultní nemocnice v Brně. Jeho stav je nadále velmi vážný.

„K přeložení lékaři přistoupili s ohledem na hochův vážný zdravotní stav a možný vývoj dalších komplikací,“ řekla mluvčí nemocnice ve Zlíně Karla Havlíková.  

„Je to hrůza. Když si představím, že by se něco podobného stalo mým dětem, nemůže mě to nechat chladnou. Proto tu zapaluji symbolicky svíčku,“ uvedla starší žena u místa čtvrtečního neštěstí. 

Událost kromě rodičů a příbuzných zemřelého chlapce zasáhla i zlínskou základní školu, ve které se učil. Učitelé i ředitel se však odmítají bavit s novináři. „Nezlobte se. Veškeré informace vám podá magistrát na tiskové konferenci. Nashledanou,“ reagoval ředitel Lubomír Vývoda.  

:. Tragickou událost v centru Zlína nyní kromě vyvráceného stromu připomínají první smuteční kytice.foto: Právo/Aleš Fuksa

Tragický případ si nyní přebírá kriminální policie. „Kriminalisté nařídili soudní pitvu,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. Policisté nyní prošetřují, zda nedošlo k veřejnému ohrožení.

Vzrostlý strom se zřítil v centru Zlína ve čtvrtek krátce po třinácté hodině do prostoru autobusové a trolejbusové zastávky. Kromě dvou těžce zraněných chlapců bylo na místě dalších pět zraněných.

Podle mluvčí zlínské nemocnice Karly Havlíkové podstoupil další z přijatých pacientů ještě v noci na pátek operační zákrok. Stav všech přijatých pacientů je v současné době stabilizovaný. Z celkem sedmi zraněných osob jsou už tři v domácím léčení.

:. Na zastávku ve Zlíně se zřítil strom, dvě těžce zraněné děti

Dvacetimetrový kolos měl narušené kořeny

Strom měl kmen v průměru asi jeden metr, vysoký byl kolem 20 metrů. "Jedná se o obrovský strom, jako by spadly tři. Je úplně vyvrácený nad kořeny. Spadl náhle směrem na zastávku. Bude se zkoumat, proč a zda nedošlo k porušení předpisů," poznamenala Bartíková.

Mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková ČTK řekla, že strom, konkrétně pajasan žláznatý, měl porušený kořenový val. Vada prý nebyla viditelná. "Pracovníci Městské zeleně pravidelně stromy kontrolují a staré stromy odstraňují," sdělila. Radnice na místo povolala soudního znalce z oblasti dendrologie. Město se podle Masaříkové také rozhodlo preventivně pokácet i druhý strom, stojící vedle.

Společný zásah hasičů a záchranářů trval asi dvacet minut, poté byl celý prostor ohraničen a uzavřen.

Hasiči pomocí motorové pily uvolňovali postupně prostor pro záchranáře, kteří se nemohli dostat ke zraněným. Sanitky se nedostaly až na místo, hasiči proto pomáhali také se zraněnými.

:. Foto: HZS Zlínského kraje

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám