Hlavní obsah

Finanční krize dostihla i Microsoft, propustí až pět tisíc zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká softwarová společnost Microsoft hospodařila ve druhém čtvrtletí svého fiskálního roku s čistým ziskem 4,17 miliardy dolarů (asi 88,9 miliardy Kč). Jde o meziroční pokles o 11 procent. Firma ve čtvrteční tiskové zprávě zároveň uvedla, že propustí až 5000 zaměstnanců, což je více než pět procent z celkové pracovní síly.

Foto: Novinky

Kanceláře v Microsoftu zůstanou kvůli finanční krizi prázdné.

Článek

Microsoft byl založen v roce 1975 a podle agentury AP je to asi poprvé, co firma oznamuje propouštění. Pokud Microsoft v minulosti propouštěl, bylo to prakticky jen v situaci, kdy převzal nějaký podnik. Nikdy to však nebylo mnoho lidí.

Zisk na akcii činil 47 centů, zatímco analytici na Wall Street v průměru počítali se ziskem 49 centů na akcii. O rok dříve Microsoft vytvořil zisk 50 centů na akcii. Tržby ve čtvrtletí vzrostly asi o dvě procenta na 16,63 miliardy dolarů, což také nesplnilo odhady.

Analytici očekávali tržby 17,1 miliardy USD. Zaměstnanci, které bude firma propouštět, jsou z oddělení výzkumu a vývoje, marketingu a prodeje. Odejít ale bude muset i část zaměstnanců z finančního a právního oddělení, dále z oddělení informačních technologií a lidských zdrojů.

Zhruba 1400 zaměstnanců odejde hned, zbytek až během 18 měsíců. Microsoft rovněž uvedl, že už nebude zveřejňovat výhled tvorby zisku na zbytek roku. Akcie firmy na zprávu o výraznějším poklesu zisku zareagovaly propadem o více než sedm procent a dostaly se pod 20 dolarů.

Technologický sektor byl tvrdě zasažen zpomalením ekonomiky, které přimělo zákazníky utáhnout si opasky. Slabá poptávka již přinutila ke snižování počtu zaměstnanců řadu dalších výrobců elektroniky, jako jsou Sony, Philips či Motorola.

Kvůli krizi firma nutí zaměstnance brát si neplacené volno

Zahraniční společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která se zabývá výrobou počítačových procesorů, dokonce vyzvala všechny své zaměstnance, aby si od ledna brali každý týden jeden den neplaceného volna.

Podobným způsobem by si zaměstnanci měli vybírat volno až do skončení finanční krize. To by mělo podle vyjádření firmy uspořit značné náklady a pomoci překonat finanční krizi.

Jeden den neplaceného volna mohou podle vedení společnosti dělníci vyměnit za řádnou dovolenou. To by jim mělo vynahradit ztrátu za neplacené volno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám