Hlavní obsah

Cestující z airbusu dostali 5000 dolarů jako náplast za trauma

– NEW YORK

Aerolinky US Airways, jimž patří letadlo Airbus A320, které minulý čtvrtek nouzově přistálo na newyorské řece Hudson, se zachovaly velkoryse. Všem pasažérům, kteří mohli při nehodě utrpět psychický otřes, zaslaly šek na 5000 dolarů (asi 100 tisíc Kč). V průvodním dopise stojí, že jsou to peníze na okamžité výdaje, stejně jako odškodné za cenu letenky.

Článek

Letadlo, s nímž jako zázrakem dokázal přistát na řece pilot Chelsey Sullenberger, na palubě neslo dohromady 155 lidí a všichni vyvázli bez úhony. Ve stroji však zůstaly jejich osobní věci, které zatím kvůli vyšetřování nemohou být vydány majitelům.

Podle aerolinek to může trvat až měsíce. Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) v rámci expertizy hodlá všechny věci vysušit a zvážit.

Vrak Airbusu i s pravým motorem už vyšetřovatelé zkoumají a policie také v troskách nalezla záchranné vesty, 15 zavazadel, peněženky a části oblečení.

Našel se i druhý motor

NTSB také informoval, že se policejním potápěčům podařilo nalézt i druhý motor letadla. Ležel v bahně v téměř dvacetimetrové hloubce. Proč přestal fungovat, bude předmětem zkoumání.

Oba motory letadla se zřejmě zastavily kvůli srážce s hejnem ptáků. Pozůstatky ptačích těl byly nalezeny poblíž vraku letadla, což potvrzuje vyšetřovací verzi o kolizi s hejnem, kterou jako první možnost po přistání zmínil i pilot Sullenberger.

Celé vyšetřování nehody bude trvat asi rok. NTSB chce také zjistit, zda je možné motory letadel před ptáky ochránit. „Zatím není žádné technické řešení známo,“ řekl Bill Voss, šéf nadace pro leteckou bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám