Hlavní obsah

Některé ústní vody mohou způsobit rakovinu ústní dutiny, tvrdí vědci

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používání ústní vody může být podle některých odborníků zdraví nebezpečné. Ti, kdo si často vyplachují ústa dentální vodou s obsahem alkoholu, si podle nich mohou přivodit závažné onemocnění vedoucí až k rakovině. Informoval o tom zpravodajský server Sky News.

Článek

Látky obsažené v ústní vodě stejně jako nikotin pronikají do sliznice v ústech a škodlivě ji narušují, uvedl ve své studii britský profesor Michael McCullough.

Průzkum, kterého se zúčastnily tři tisíce dobrovolníků, prokázal, že používání ústní vody s obsahem alkoholu škodí lidskému zdraví a vede ke vzniku rakoviny dutiny ústní.

Jiná studie publikovaná v odborném časopise Dental Journal of Australia říká, že některé ústní vody obsahují vyšší procento alkoholu než některé alkoholické nápoje.

Zubaři doporučují tyto ústní vody s alkoholem užívat pouze krátkodobě nebo nárazově.

Ne všichni odborníci souhlasí

Rakovina dutiny ústní je nejrozšířenějším smrtelným onemocněním ve Velké Británii. Yinka Ebo, specialistka z kliniky na léčbu rakoviny, říká: "Alkohol rozhodně způsobuje rakovinu ústní dutiny. Myšlenka, že se to týká i alkoholu obsaženém v ústních vodách, je zajímavá, je ale nutný hlubší výzkum."

Profesor Damien Walmsley z Britské zubařské asociace soudí, že obecně spolu alkoholické ústní vody a rakovina nesouvisí. Každý, kdo chce používat určitý typ ústní vody, se má podle něj ale raději poradit se svým zubním lékařem.

Reklama

Související články

Žloutenka může skončit až rakovinou jater

S přibývajícími případy hepatitidy typu B a C roste riziko karcinomu jater, kterým zatím trpěli spíše obyvatelé Asie. Jedná se o jeden z nejzákeřnějších druhů...

Počet nemocných s rakovinou jater stoupá

Počet nemocných s rakovinou jater v České republice významně stoupá. Právu to řekl v úterý profesor Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky Všeobecné...

Výběr článků

Načítám