Hlavní obsah

Místo důchodu dostanou lidé robotický obleček

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důchodový věk se neustále zvyšuje, a tak by se zanedlouho mohlo stát, že se starší pracující občané zaslouženého odpočinku ani nedočkají. Svérázně se s tímto problémem rozhodli bojovat japonští vynálezci. Vyrobili speciální robotické tělo, které si starší jedinci jednoduše navléknou na sebe jako oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Robotický obleček

Článek

Robotické tělo by mělo podle jeho tvůrců ulevit bolavým a starým kloubům. Nejen v Japonsku by tak důchodci mohli obdělávat pole a pracovat i ve velice vysokém věku.

:. Robotický oblečekfoto: Profimedia

Tvůrci předpovídají, že robotické tělo by se mělo na trhu objevit do dvou let. Největší problém ale bude pořizovací cena zařízení. Robotické tělo by mělo vyjít v přepočtu na 255 000 Kč, což odpovídá ceně nového automobilu.

Využití by svalnaté tělo Terminátora mohlo mít samozřejmě také v lékařství. Ochrnutí pacienti by se tak mohli opět běžně pohybovat. Minulý rok například Honda představila robotické nohy, které by měly usnadnit chození.

:. Mechanické chodítko od Hondy nadnáší lidskou váhu a snižuje tlak na kolena.foto: ČTK/AP

Zařízení, které nyní testují dělníci v automobilce, mohou podle Ašihary používat například lidé, kteří jsou nuceni stát v dlouhých frontách nebo se živí roznáškami. Chodítko je opatřeno počítačem, motorkem, bateriemi a senzory, které snímají pohyb uživatele.

Druhý největší japonský výrobce aut ještě nestanovil cenu nového výrobku, ani nemá úplně jasno o jeho výrobě. Očekává se ale, že o mechanické chodítko bude v Japonsku velký zájem, protože japonská společnost je jednou z nejrychleji stárnoucích na světě.

Nemocné srdce vyměníme za robotické

Již nyní existují robotické náhražky lidských orgánů, jako je například umělé srdce, které vyrobili francouzští vědci.

:. Schéma robotického srdce. Foto: Archiv

Přístroj z polymerů a přídavku organické tkáně reguluje tlak a tep pomocí několika elektronických senzorů. Pořizovací cena umělého srdce je 150 000 euro.

Při jeho stavbě se hodily znalosti z kosmického a leteckého průmyslu. Do těl prvních deseti pacientů, kteří by jinak zemřeli, se má dostat do dvou let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám