Hlavní obsah

Nizozemského poslance čeká za protiislámský film soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Nizozemský odvolací soud nařídil prokuratuře zahájit procesní řízení s pravicovým poslancem Geertem Wildersem za jeho protiislámské výroky. Ve středu o tom informoval server BBC.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Nizozemský poslanec Geert Wilders

Článek

Wilders loni natočil film Fitna, který vyvolal protesty nejen v islámském světě. Od názorů tvůrce se postupně distancovala distribuční společnost i nizozemská vláda. Úřady pak uvedení filmu zakázaly.

"Hlavním cílem ideologie islámu je zničení toho, co je nám nejdražší - naší svobody. Fitna je posledním varováním Západu. Boj za svobodu teprve začíná,“ uváděl Wilders svůj film. Se svými výroky však zašel ještě dál, když posvátnou knihu muslimů Korán porovnal se spisem někdejšího nacistického diktátora Adolf Hitler Mein Kampf.  

"V demokratickém systému se nenávistná mluva považuje za tak závažnou, že je v obecném zájmu vytyčit jasnou hranici,“ odůvodnil amsterdamský soud své nařízení prokuratuře.

"Toto je černý den pro svobodu slova. Jsem otřesen. To jsem vůbec nečekal,“ reagoval Wilders v rozhovoru pro tiskovou agenturu ANP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám