Hlavní obsah

Konvoje NATO budou do Afghánistánu jezdit přes Rusko

Novinky, rei
ISLÁMÁBÁD

Americký armádní velitel pro Blízký východ generál David Petraeus v úterý oznámil uzavření dohod s Ruskem a dalšími zeměmi, které Spojeným státům a silám NATO poskytnou své tranzitní cesty pro alianční konvoje směřující do Afghánistánu.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

Generál David Petraeus v Islámábádu

Článek

„Bylo dosaženo dohod o tranzitních trasách a dohody o dodávkách zvláště komerčního zboží a služeb, které zahrnují několik středoasijských zemí a Rusko,“ řekl Petraeus.

Koaliční konvoje mají stále častěji potíže se do Afghánistánu dostat. Tranzitní trasu v severním Pákistánu, kudy proudí tři čtvrtiny dodávek potravin a paliv, napadají rebelové napojení na radikální hnutí Tálibán. Pákistánská armáda musela v pondělí Chajbarský průsmyk, kde jsou útoky nejčastější, na pár hodin uzavřít. Její úder proti povstalcům pokračoval i v úterý. V novém roce byl průsmyk uzavřen už třikrát, NATO přišlo o desítky vozů.

Spojené státy přitom předpokládají ještě větší vytíženost tranzitních cest po vyslání posil do Afghánistánu. Počet amerických vojáků v zemi by se měl letos zdvojnásobit na 60 000 mužů.

Generál Petraeus při úterní návštěvě Islámábádu řekl, že by také v té souvislosti měly zůstat k dispozici letecké základny USA v Kyrgyzstánu. Tamní vláda ještě nedávno zvažovala uzavřít hlavní základnu Manas. Petraeus minulý týden navštívil též Kazachstán, Turkmenistán a Tádžikistán, kde jednal o posílení tranzitních tras.

Reklama

Výběr článků

Načítám