Hlavní obsah

Obama pozastavil soudy na Guantánamu

GUANTÁNAMO

Nový americký prezident Barack je v úřadu teprve několik hodin, ale už se pustil do práce. Jedním z jeho prvních pokynů bylo nařízení vojenským prokurátorům, aby požádali zvláštní soud ve věznici Guantánamu o pozastavení všech nedořešených případů o 120 dní. Hodlá totiž prošetřit záležitosti jednotlivých vězňů.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Barack Obama při svém úterním slavnostním uvedení do funkce.

Článek

Prokurátoři uvedli, že prezidentův požadavek je "v zájmu spravedlnosti".

Nařízení by tak dočasně zastavilo řízení 21 případů, včetně pěti návrhů trestů smrti pro vězně obviněné z přípravy teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001. Vojenský soudce by měl o požadavku rozhodnout během středy.

Obama dal už před jmenováním do úřadu najevo, že chce věznici na Guantánamu zrušit do dvou let. Příslušný příkaz by podle některých médií mohl vydat už během prvního týdne po nástupu do funkce.

Věznici na Guantánamu zřídily USA v roce 2002 a zadržují v ní osoby podezřelé ze spáchání teroristických akcí nebo z příslušnosti k mezinárodní teroristické síti Al-Kajda. Vězením prošlo od roku 2002 na 800 lidí, v současnosti jich tam je zadržováno asi 245.

Organizace na ochranu lidských práv Spojené státy kvůli věznici kritizují, podle nich je řada osob zadržovaných na Guantánamu vystavena mučení a nelidskému zacházení.

První den v úřadě

Středu má podle plánu Obama strávit se svým ekonomickým týmem, s nímž projedná strategii hospodářského ozdravení, a s bezpečnostními poradci, se kterými se bude věnovat mezinárodním problémům, zejména válce v Iráku. K zastavení šestileté války se Obama zavázal už ve své volební kampani.

Co se týče plánu na pomoc americké ekonomice, počítá se s balíkem v hodnotě 825 miliard dolarů (přes 17 biliónů Kč). Návrh byl již předán k posouzení Kongresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám