Hlavní obsah

Plynová krize se může kdykoliv opakovat, varují tajné služby

Právo, ada, nig
PRAHA

Plynová krize způsobená spory mezi Ruskem a Ukrajinou se s největší pravděpodobností bude opakovat, je jen otázkou kdy a jak často. Varují před tím česká civilní kontrarozvědka (BIS) a civilní rozvědka (ÚZSI).

Článek

Šéf BIS Jiří Lang a náměstek ředitele ÚZSI Miroslav Toman se svými poznatky seznámili v úterý na uzavřeném jednání poslance výboru pro bezpečnost.

"Získali jsme obsáhlou informaci od rozvědky i kontrarozvědky, je přitom vidět, že obě služby mají situaci dobře zmapovanou,“ přiblížil Právu obsah jednání předseda výboru František Bublan (ČSSD).

Nepřehledná Ukrajina

Z informací tajných služeb podle něj vyplynulo, že v případě nastalé plynové krize mezi oběma státy hrají roli jak politické, tak obchodní otázky. Bublan tvrdí, že zatímco v Rusku je politika v pevnějších rukách, na Ukrajině je situace méně přehledná, a to kvůli různým prostředníkům zapojených do plynového byznysu a napojených na politickou scénu.

Výbor pro bezpečnost v úterý přijal usnesení, kterým požádal vládu, aby na březnovou schůzi Sněmovny předložila energetickou koncepci.

"Situace je neúnosná, nelze spoléhat na to, jestli se oba státy dohodnou a vše se uklidní,“ prohlásil Bublan s tím, že nikdo nezná obsah smluv uzavřených mezi těmito státy a proto nelze vyloučit opakování krize. Proto se podle něj poslanci shodli na tom, že by chtěli vědět,. jak bude ČR do budoucna postupovat, jaký podíl na energetice má mít uhlí, plyn, jádro či alternativní zdroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám