Hlavní obsah

VIDEO: Barack Obama je novým prezidentem USA

WASHINGTON
Aktualizováno

V USA se v úterý vyměnily vládní garnitury. Republikánský prezident George Bush junior odešel do politického důchodu a vedení země přebral jako 44. prezident USA demokrat Barack Obama. Stal se prvním Afroameričanem v Bílém domě. Do ulic hlavního města Washingtonu se na historickou inauguraci vypravily milióny lidí.

Obama složil přísahu a stal se 44. prezidentem USA Video: ČTK

 
Článek

Obama složil před sídlem amerického Kongresu slavnostní přísahu krátce po poledni místního času, tedy po 18:00 SEČ. Přísahu složil na bibli, kterou ke stejnému účelu použil v roce 1861 při své první inauguraci Obamův vzor, prezident Abraham Lincoln. Historický výtisk držela Obamova manželka Michelle.

Krátce před Obamou složil přísahu i jeho viceprezident Joe Biden.

Ceremoniálu před západním průčelím Kongresu byli přítomni dosavadní republikánský prezident George Bush a viceprezident Richard Cheney, které Obama s Bidenem v Bílém domě střídají. Cheney byl kvůli nataženému zádovému svalu nucen využít kolečkového křesla.

Slavnostnímu aktu na místě přihlíželo na 240 000 hostů, mezi nimiž byli i všichni žijící američtí exprezidenti James Carter, George Bush starší a Bill Clinton. Ceremoniálu se zúčastnily i obě Obamovy dcery, desetiletá Malia a o tři roky mladší Sasha, a prezidentova tchyně Marian Robinsonová.

:. Barack Obama skládá přísahufoto: Reuters/Jim Young

Podle některých odhadů až dva milióny dalších lidí, kteří do Washingtonu kvůli inauguraci přijeli, sledovaly událost na velkoplošných obrazovkách.

Inaugarace on-line

19:13 - Chystá se oběd s asi 200 zástupci Kongresu. Slavnostní menu je: první chod - dušené mořské plody, víno kalifornské značky Duckhorn, Sauvignon Blanc 2007. Následuje bažant a kachna servírované na višňové chutney, víno Pinot Noir 2005 z Anderson Valley. Oběd bude zakončen jablečným koláčem se skořicí a šlehačkou, kalifonským šampaňským, tradičním Korbel Cuvée.

19:04 - Obama a Biden uvnitř Kapitolu podepisují oficiální listiny. 

19:00 - Obamovo zadrhnutí při slibu nebyla jeho chyba. Podle CNN se přeřekl předřečník a Obama si záměny slov všiml.

:. Barack Obama, Michelle Obamová, Jill Bidenová a Joe Biden mávají na rozloučenou odcházejícímu prezidentskému páru, Georgi a Lauře Bushovým.foto: Reuters/Saul Loeb/Pool

18:56 - George Bush s manželkou Laurou opustili hlavní město. Na palubě vrtulníku je s nimi i Bushův otec, exprezident George Bush se ženou Barbarou.

18:48 - Obama Bushe doprovodil k opačnému východu Kapitolu a k helikoptéře, v níž Bush se ženou opustí Washington. 

:. George Bush blahopřeje Baracku Obamovi k uvedení do prezidentského úřadu.foto: Reuters/Jason Reed

18:40 - Prezident Obama s exprezidentem Bushem opouštějí terasu. Manžele Bushovy čeká odlet do Texasu.

18:38 - Po básni a děkovné modlitbě následuje americká hymna.

18:14 - "Je konec falešným slibům a dogmatům, které sužovaly naši politiku už příliš dlouho. Nadešel čas odložit stranou všechny ty dětinskosti a vynést znovu ten vzácný dar, že všichni jsou si rovní, svobodní a všichni si zaslouží podíl na štěstí,“ prohlásil Obama v projevu po složení přísahy.

:. Obamova dcerka Sasha ukazuje otci, že prezidentský projev zvládnul dobře.foto: Reuters

18:12 - "Očekávám, že vyřeší americké ekonomické problémy, přestože platí reaganovské: vlády nic nevyřeší, samy jsou součástí problému. Očekávám, že se vloží do blízkovýchodního konfliktu, přestože neočekávám, že ho vyřeší. Očekávám, že potvrdí pokračování protiraketové obrany, přestože naše domácí populisty ani toto nepřesvědčí. Očekávám vlastně kontinuitu, a to především v excelentních česko-amerických vztazích. Přeji mu odvahu, tvrdost a víru,“ sdělil premiér Mirek Topolánek (ODS) Novinkám na dotaz, co očekává od nového amerického prezidenta a co by mu popřál.

18:05 - Já, Barak Hussein Obama slavnostně přísahám... První černošský prezident Spojených států skládá přísahu s rukou na bibli, na niž v roce 1861 přísahal Abraham Lincoln.

18:00 - program má zpoždění. Ačkoliv však ještě Barack Obama nepřísahal, podle zákona se úderem poledne stal novým prezidentem USA.

18:00 - Následuje skladba hudebního kvarteta nazvaná "Air and Simple Gifts", složená pro dnešní příležitost.

17:57 - Joe Biden skládá slavnostní přísahu. Stává se viceprezidentem USA.

:. Viceprezident Joe Biden skládá slavnostní přísahufoto: ČTK/AP

17:54 - Zpěvačka Aretha Franklin zpívá My Country 'Tis of Thee

17:45 - Senátorka Dianne Feinsteinová vítá shromážděné. Uvádí pastora Ricka Warrena, který přísahu uvede. Ten zahajuje modlitbou. "

17:43 - Na tribunu je slavnostně uveden Barack Obama. Statisíce shromážděných lidí skandují jeho jméno.

17:38 - Přicházejí šéfové Kongresu a viceprezident Joseph Biden.

17:32 - Po manželkách dosluhujícího prezidenta a viceprezidenta Lauře Bushové a Lynn Cheneyové přicházejí Michelle Obamová a Jill Bidenová. Následují je George Bush a Dick Cheney.

:. Odcházející prezident USA George W. Bush se zdraví s manželkou svého nástupce Michelle Obamovou a dcerami Sashou a Malioufoto: Reuters/Jason Reed

17:25 - Na tribunu dorazily dcery manželů Bushových i manželů Obamových.

17:24 - Obama si kvůli inauguraci koupil svůj první smoking vyrobený v USA, vyrobila ho firma Hart Schaffner Marx z Chicaga.

17:21 - Na tribunu jsou postupně slavnostně uvedeni exprezidenti Carter, Bush starší a Clinton s manželkami.

:. Exprezident Bill Clinton s manželkou a budoucí ministryní zahraničí USA Hillary Clintonovoufoto: ČTK/AP/Ron Edmonds

17:14 - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo vnitřní bezpečnosti vyšetřují potenciální bezpečnostní hrozbu spojenou s dnešní inaugurací nového prezidenta Baracka Obamy. Podle agentury Reuters nicméně není jasné, nakolik hodnověrná informace o hrozbě je.

:. Bývalý americký prezident Jimmy Carter s manželkou Rosalynnfoto: ČTK/AP/Ron Edmonds

17:06 - Podle CNN se slavnostní uvedení do úřadu může stát nejsledovanějším programem v historii televize.

:. Bývalý americký prezident George Bush starší s manželkou Barbaroufoto: ČTK/AP/Ron Edmonds

17:03 - Obama i Biden dostanou po inauguraci od Kongresu jménem amerického lidu fotografie ze své přísahy a americké vlajky, které visí během inaugurace na Kapitolu. Obama dále dostane broušenou křišťálovou nádobu s obrazem Bílého domu, Biden dostane tutéž jen s obrazem Kapitolu. Obě navrhl Timothy Carder, ručně je vyrobil Peter O´Rourke.

17:01 - mezi hosty je i neúspěšný prezidentský kandidát republikán John McCain.

:. Senátor a republikánský protikandidát Baracka Obamy John McCain přijíždí na inauguraci.foto: Reuters/Rick Wilking

17:00 - prezidentská kolona dorazila ke Kapitolu.

16:50 - kolona aut se vydává na cestu na slavnostní ceremoniál.

:. Prezidentská limuzína jede po Pennsylvania Avenue ke Kapitolu. foto: ČTK/AP

16:48 - George Bush a Barack Obama vycházejí z Bílého domu a nastupují společně do limuzíny, která je doveze ke Kapitolu.

:. Prezidenti Obama a Bush odcházejí z Bílého domu.

16:45 - Bílý dům opouštějí manželé Bidenovi a Cheyneyovi. Dick Cheney je na vozíčku.

:. Viceprezident Dick Cheney opuští na vozíčku Bílý dům.foto: Reuters/Larry Downing

16:44 - Přijíždí i exprezidenti George Bush starší s manželkou Barbrou a Bill Clinton s nastávající ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Potvrzení Clintonové v úřadu zákonodárci se očekávalo ještě dnes. Podle CNN se tak ale nestane.

Barbara Bushová, matka odcházejícího prezidenta přijela na inauguraci.foto: CNN

16:41 - Mezi hosty dorazil i senátor Edward Kennedy.

:. Senátor Edward Kennedy (vlevo) na inauguraci.

16:31 - Na příchodu do Oválné pracovny po zvolení čeká Obamu v zásuvce pracovního stolu osobní vzkaz od George Bushe. Jeho obsah není znám, podle Bushovy mluvčí Dany Perinové jsou však jeho slova podobná těm, kterými Bush Obamovi gratuloval v listopadu ke zvolení.

:. Na západní terase Kapitolu končí poslední přípravy na slavnostní přísahu.foto: Reuters/Brian Snyder

16:25 - Mezi hosty bude chybět ministr obrany Robert Gates. Podle stanice SkyNews zůstává na bezpečném místě pro případ výjimečné situace.

16:01 - Tribunu pro pozvané u západní terasy Kapitolu začínají zaplňovat přední osobnosti politiky i společenského života.

15:53 - George a Laura Bushovi vítají manžele Obamovy v sídle amerických prezidentů. Michelle Obamová předává dosluhující první dámě USA dar.

:. George W. Bush líbá první dámu Michelle Obamovou. Její muž se vítá s Laurou Bushovou.foto: Reuters/Larry Downing

15:48 - Budoucí prezidentský i viceprezidentský pár opouští kostel a vydává se k Bílému domu.

:. Obama před inaugurací navštívil kostel

15:09 - Program má patnáctiminutové zpoždění. Inaugurace je plánovaná na dvanáctou hodinu místního času (18:00 SEČ).

14:49 - Do kostela dorazili i manželé Barack a Michelle Obamovi. Všichni se odtud později vypraví do Bílého domu, kde se nad kávou sejdou s odcházejícím prezidentem Bushem a viceprezidentem Cheneym.

14:38 - Nastávající viceprezident Joe Biden přijel se svou rodinou na mši v episkopálním kostele St. John’s.

:. Davy u Washingtonova monumentu ještě před rozedněním.foto: Reuters/Scott Andrews/Pool

12:18 (06:18 místního času) - Více než pět hodin před inagurací už je National Mall, park dlouhý přes 1,5 kilometru, který spojuje Kapitol a Washingtonův monument, zaplněn statisíci lidí, jež za tmy a desetistupňového mrazu skandují Obamovo jméno. Zcela plná je také Pennsylvania Avenue.

Očekává se rekordní počet lidí. Zatímco na uvedení Lyndona Johnsona do úřadu v roce 1963 přišlo 1,2 miliónu lidí, nyní se čeká, že na Obamu přijdou přes dva milióny. Ve městě je omezená doprava, mosty zůstaly uzavřeny, v ulicích už je 8 000 policistů, 10 000 členů Národní gardy a 1 000 pracovníků bezpečnostního úřadu FBI. V záloze je připraveno dalších 20 000 členů Národní gardy.

:. Noční Kapitol připravený na přísahu nového prezidentafoto: ČTK/AP

Inaugurace Baracka Obamy
- Do Washingtonu se na ní sjedou dva až tři milióny lidí.
- Na místě bude 240 000 diváků, kteří dostali oficiální vstupenky.
- Náklady se odhadují na 150 miliónů dolarů (přes tři miliardy korun).
- Na bezpečnost dohlédne přes 42 000 členů bezpečnostních sil, včetně 7 500 vojáků a 10 000 členů Národní gardy.
- Inaugurace se v poledne místního času zúčastní i odcházející prezident Bush a exprezidenti Carter, Bush starší a Clinton.
- Prezident Obama s viceprezidentem Joem Bidenem, který složí přísahu krátce před ním, společně poobědvají s představiteli Kongresu.
- Ve 2:30 místního času (20:30 SEČ) se Obama s manželkou Michelle vydají zčásti pěšky, ale převážně v obrněném autě, na zhruba tříkilometrovou cestu do Bílého domu. Na tribuně před ním pak budou sledovat slavnostní průvod.
- Na večer je naplánováno deset oficiálních inauguračních bálů, které manželé Obamovi prý všechny navštíví.
- Jednoho z bálů se má zúčastnit i Obamova babička Sarah Obamová (87), která nebude chybět ani při inauguraci.

Obamova inaugurace v číslech

10 oficiálních plesů, které nový prezidentský pár navštíví

20 minut trval Obamův inaugurační projev

850 vozů metra, které byly k dispozici

5000 přenosných toalet v centru města

5200 bezpečnostních kamer ve Washingtonu

10 000 autobusů, které přivážely návštěvníky inaugurace do Washingtonu

32 000 lidí z vojenského personálu, který byl ve službě či v pohotovosti

240 000 oficiálních vstupenek, které byly distribuovány na slavnostní přísahu prezidenta na Kapitolu

dva milióny návštěvníků, kteří dorazili do Washingtonu v souvislosti s inaugurací.

150 miliónů dolarů (3,2 miliardy korun) je předpokládaná výše nákladů na dosud nejdražší inauguraci v historii USA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám