Hlavní obsah

Bulhaři se stále nedočkali odstranění tureckého záchodu, Klaus se zlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

I přes protesty Bulharska zůstává plastika sochaře Davida Černého stále v původní nezměněné podobě na svém místě v atriu bruselského sídla Rady Evropské unie. Bulharsko přitom požadovalo, aby část plastiky, která znázorňuje zemi coby turecký záchod, byla odstraněna nejpozději v pondělí. K distancování se od plastiky vyzval vládu prezident Václav Klaus.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Kontroverzní plastika Entropa

Článek

Stálé zastoupení České republiky při EU informovalo ČTK, že Češi Bulharům slíbili, že plastika zobrazující zemi jako turecký záchod bude stažena během týdne. Bulharské zastoupení při EU oproti tomu trvá na tom, že Češi slíbili její odstranění nejpozději v pondělí.

K distancování se od plastiky vyzval vládu dopisem minulý týden prezident Václav Klaus. List zveřejnil web týdeníku Euro.

"Pokládám za nezbytné, aby se vláda vaším prostřednictvím od této nešťastné události veřejně distancovala a omluvila se našim partnerům - představitelům Bulharské republiky a její veřejnosti na místě prvním," uvedl v dopise premiérovi prezident.

Klause také zarazilo, že dílo, které vzniklo za podpory soukromého investora, by mělo být prezentováno jako oficiální postoj české vlády. "Tento způsob 'privatizace' českého předsednictví Radě EU pokládám za nepatřičný a nepřijatelný," zdůraznil prezident.

Slováci se spokojili s omluvou

Proti kontroverzní plastice, která byla oficiálně představena minulý týden protestovalo vedle Bulharska i Slovensko.

Slováci se však na rozdíl od Bulharů spokojili s omluvou vicepremiéra Alexandra Vondry za případnou neúmyslnou urážku. Slovensko bylo na plastice zpodobněno coby salám převázaný maďarskou trikolorou.

Plastiku  provázel skandál již před jejím oficiálním představením. Sochař David Černý původně tvrdil, že se na vytvoření skládačky, která se má vystihovat stereotypy jednotlivých členských zemí EU, podíleli umělci ze všech zemí sedmadvacítky.

.: David Černýfoto: Právo/Archiv

Poté, co vyšlo najevo, že autorem celé plastiky je pouze on a jeho přátelé, omluvil se české vládě za mystifikaci. Omluvu adresoval i státům, které se plastikou cítily zneuctěny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám