Hlavní obsah

VIDEO: Airbusu po střetu s ptáky vypadly oba motory naráz

Právo, Novinky, CNN, BBC, aš, vpl
NEW YORK

Data z černých skříněk potvrdila, že za čtvrteční nehodou Airbusu A320 společnosti US Airways, který nouzově přistál na hladině ledově chladné řeky Hudson u Manhattanu, stál střet s hejnem ptáků. Všech 155 osob na palubě bylo zachráněno.

Článek

Podle vyšetřovatelů amerického Národní úřadu pro bezpečnost dopravy data z černých skříněk potvrzují střet stroje s hejnem ptáků, o němž se od počátku spekulovalo.

:. Airbus A320 s vysazenými motory klesá na hladinu řeky Hudson. Nos letadla je zvednutý, aby se stroj při dosednutí na hladinu neponořil. foto: ČTK/AP

Kapitán Chesley Sullenberger a druhý pilot Jeff Skiles také ve výpovědích uvedli, že spatřili velké tmavohnědé ptáky, kteří se srazili s letadlem. V tu chvíli vysadily oba motory. Ke střetu došlo 90 sekund po startu z newyorského letiště La Guardia. 

:. Cestující čekají na křídle letadla na záchranufoto: Reuters/Brendan McDermid

Černé skříňky jsou nepoškozené a data čitelná. "Asi devadesát sekund po startu udělal kapitán poznámku o ptácích,“ uvedla Kitty Higginsová z úřadu a dodala: "Sekundu poté nahrálo záznamové zařízení hlasu v kokpitu temný úder a výrazně se ztišil zvuk motorů. Kapitán potvrzuje, že oba motory ztratily výkon a převzal řízení letadla.“

V tu dobu dosáhl stroj výšky 975 metrů nad mořem.

Kapitán Chesley Sullenberger se pak spojil s věží a rychle řešil možnosti řešení kritické situace. Jednou z možností bylo, že se vrátí na letišta La Guardia, další letět do New Jersey na letiště Teterboro. Pilot se nakonec po poradě rozhodl pro nouzové přistání na řece Hudson. Cestují upozornil, aby se připravili na náraz.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Nouzové přistání se povedlo a podařilo se zachránit všech 155 lidí na palubě stroje letícího do Charlotte, i když se letoun pomalu potápěl.

Vážnější zranění utrpěl je jediný cestující, který si zlomil obě nohy.

:. Překládání vyzvednutého Airbusu A320foto: ČTK/AP

Pilotovi postaví sochu

Anonymní dárce nabídl státu New York deset tisíc dolarů, aby postavil sochu pilotu Chesleyovi Sullenbergerovi,

„Je to výborný nápad. Říkám hned: ano. O podrobnostech budu jednat s newyorským starostou Michaelem Bloombergem,“ řekl guvernér státu New York David Paterson.

S hrdinou hovořil i nově zvolený prezident Barack Obama. „Oceňuji váš hrdinský a obdivuhodný přístup k práci. Chci vás zároveň ubezpečit, že na váš výkon je hrdý prakticky každý,“ chválil Obama podle televize ABC kapitána.

Obama současně vyjádřil vděk i dalším členům posádky stroje, který po kolizi s hejnem ptáků a výpadku obou motorů musel přistávat na vodní ploše. . 

Reklama

Související články

VIDEO: Test leteckého motoru na zásah ptákem

Čtvrteční nehoda Airbusu A320, který po střetu s hejnem hus musel přistát na hladině řeky Hudson, jen ukázala, jak velké nebezpečí představuje pro leteckou...

Výběr článků

Načítám