Hlavní obsah

OBRAZEM: Jeřáb vytáhl Airbus z řeky Hudson v New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Za pomoci jeřábu vytáhli záchranáři zbytky letounu Airbus A320, který ve čtvrtek havaroval na řece Hudson v New Yorku. Stroj musel na řece nouzově přistát poté, co mu do motoru zřejmě vletělo hejno hus. Vytažené letadlo budou nyní zkoumat odborníci.

Foto: Reuters

Mohutný Airbus musel být z řeky vytažen obřím jeřábem.

Článek

Vytažený trup Airbusu byl pomocí jeřábu naložen na nákladní loď. Ta převeze trosky letadla k další expertíze.

:. Pravý motor zůstal i po pádu připevněn ke křídlu letadla. foto: Reuters

V rozporu s předchozími zprávami, že oba motory se tlakem vody od letadla utrhly, zůstal pravý motor připevněn ke křídlu letadla. Hledat se tak na dně řeky bude muset jen levý motor.

:. Vytažení letounu z chladné vody trvalo několik hodin. foto: Reuters

"Hledáme jen jeden motor, nikoli dva," řekl médiím mluvčí amerického federálního Úřadu pro bezpečnost v dopravě NTSB Peter Knudson.

:. Vyšetřovatelé určí příčinu nehody pomocí černé skříňky a dalších záznamových zařízení, které zůstaly na palubě. foto: Reuters

Omyl vysvětlil tím, že během předchozího letmého ohledání byla voda v řece tak kalná, že potápěči obrys motoru nezahlédli ani z malé vzdálenosti.

Obama ocenil profesionalitu celé posádky

Profesionalitu a chladnokrevnost posádky, zejména pilota Sullenbergera, v neděli ocenil i zvolený prezident Barack Obama. Označil pilotův výkon za "statečnou a skvělou práci".

V pátek večer s pilotem pět minut telefonoval a ujistil jej, že každý Američan je na jeho výkon hrdý. Obama ocenil také práci ostatní posádky, stevardek a stevardů, kteří dovedli připravit cestující, zabránit panice na palubě a evakuovat všech 155 lidí po přistání ven na křídla, uvedla agentura DPA.

Pilot letadla Chesley Sullenberger na archivní fotografiifoto: Reuters

Stroj společnosti US Airways havaroval krátce po startu z letiště La Guardia. Mířil do města Charlotte v Severní Karolíně. Několik minut po vzletu pilot ohlásil problémy, protože mu do motoru mělo vletět hejno hus.

:. Mapa letu Airbusu A320foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Pilot proto musel nouzově přistát na řece, protože vrátit se na letiště nezvládl. V New Yorku bylo v tu chvíli sedm stupňů pod nulou a teplota vody byla jen lehce nad bodem mrazu. Přestože se stroj ihned po přistání začal potápět, manévr byl úspěšný a všech 155 pasažérů přežilo.  

:. BEZ KOMENTÁŘE: Nouzové přistání Airbusu A320 na hladinu řeky HudsonAutor: USCG

Na záběrech nouzového přistání, které zveřejnil Národní úřad pro bezpečnost, je vidět, jak letoun se zleva řítí na řeku a posléze dosedá na její hladinu. Poté se pasažéři shromažďují na křídle letounu a čekají na záchranu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám