Hlavní obsah

Zimbabwe drží smutný prim, kvůli inflaci má bankovku nejvyšší hodnoty

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimbabwe si připsalo nehezké světové prvenství. Kvůli hyperinflaci, s kterou se africký stát již delší dobu potýká, muselo vydat opět novou sadu bankovek. Tentokrát v řádech biliónů. Informovala o tom BBC.

Článek

Země má nyní čtyři bankovky v hodnotě 10, 20, 50 a 100 biliónů zimbabwských dolarů. Nejde však o horentní sumu, jak se na první pohled zdá, kvůli špatné ekonomické situaci Zimbabwe odpovídá 100biliónová bankovka zhruba 30 dolarům, to je asi 600 korun.

Poslední údaje o inflaci, pocházející z loňského léta, hovořily o neuvěřitelných 230 miliónech procent. Tehdy měla země bankovky v hodnotě stovek miliard zimbabwských dolarů. Poté však země deset nul škrtla, jenže kvůli rostoucí inflaci nuly na bankovkách opět rychle naskakují.

V čele zbídačené země je prezident Robert Mugabe. Nezaměstnanost v Zimbabwe je také nezáviděníhodná, tedy kolem osmdesáti procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám