Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina se dohadují o plynu, zatím bez výsledku

MOSKVA

Dosavadní snahy o vyřešení rusko-ukrajinského sporu o plyn zatím nepřinesly žádný výsledek. Uvedl to ruský prezident Dmitrij Medvěděv při sobotním zahájení "plynového summitu" v Kremlu. Kvůli summitu přerušili svá paralelní jednání ruský premiér Vladimir Putin a ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Později mají v rozhovorech pokračovat.

Článek

"Bohužel, všechny podniknuté snahy dosud výsledky nepřinesly. Obyvatelé evropských zemí nemají teplo, je narušena práce průmyslových podniků," řekl Medvěděv. Rusko podle prezidenta udělá vše, aby se krize vyřešila.

Zároveň Medvěděv navrhl vytvořit "mezinárodní mechanismus", který by v budoucnu pomohl zabránit opakování podobných krizí.

V důsledku sporu mezi Moskvou a Kyjevem ustaly před deseti dny i dodávky ruského plynu do Evropy přes ukrajinské území. Ruský plyn, který obvykle z 80 procent proudí přes Ukrajinu, kryje asi čtvrtinu evropské spotřeby.

Tymošenková ještě před moskevskou schůzkou se svým protějškem prohlásila, že hlavním cílem je uvolnit tranzit ruského plynu do Evropy.

Putin a Tymošenková se setkali v Moskvě na vůbec prvním rusko-ukrajinském jednání od propuknutí sporu na konci loňského roku. Rozhovory začaly v sídle ruské vlády za účasti delegací obou stran, jejichž členy jsou i šéfové Gazpromu a Naftogazu, pak Putin pozval svou kolegyni ke krátkému rozhovoru mezi "čtyřma očima", než se odebrali do Kremlu.

Evropskou unii v Moskvě zastupuje eurokomisař Andris Piebalgs a za české předsednictví unie ministr Martin Říman.

Moskva zastavila dodávky plynu na Ukrajinu na Nový rok, protože se nedohodla s Kyjevem na nové ceně plynu v letošním roce. O týden později v důsledku vyhrocení sporu ustaly i dodávky do Evropy. Z odpovědnosti za situaci se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva.

Gazprom doufá, že dohoda bude ještě v sobotu

Ruská plynárenský monopol Gazprom doufá, že dohodu o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy podepíše ještě v sobotu. Oznámila to agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčího Gazpromu Sergeje Kuprijanova.

Reklama

Výběr článků

Načítám