Hlavní obsah

Ke Kaplickému přijeli strážníci místo záchranky kvůli omylu svědka

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Často kladenou otázkou v souvislosti se smrtí architekta Jana Kaplického (71) je, zda mohl žít, pokud by po jeho středečním kolapsu přijela na místo rovnou záchranná služba a nikoli městští strážníci. Svědek události Kaplického označil v telefonu za opilce, proto dispečerka na místo vyslala strážníky.

Článek

Přestože jeho rodina zatím odmítla zveřejnit výsledky pitvy, a tudíž přesnou příčinu úmrtí, Kaplický pravděpodobně zemřel na rozsáhlý infarkt a jeho šance na přežití prý byla prakticky nulová.

Tak jistý si už ale není jeden z předních českých kardiochirurgů Jan Pirk, podle kterého je celá tragédie ponaučením do budoucnosti.

„Nedá se vyloučit, že panu Kaplickému by se to srdíčko zastavilo i v sanitce, ale možná že ne. Samozřejmě, čím dříve pomoc přijede, tím je větší šance pacienta zachránit,“ míní profesor Pirk, přednosta kardiocentra pražského IKEM.

„On by ale doktor dělal to samé co ti strážníci, tam není moc co dělat. Dávat umělé dýchání a masírovat srdce. A ten rozdíl několika minut, než přijela doktorka, nemohl výrazně změnit nebo zhoršit tu situaci. A podle toho, co bylo příčinou smrti pana Kaplického, tak tam byla nulová šance,“ zastal se postupu záchranářů ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Chyba systému?

U případu Jana Kaplického zřejmě skutečně nikdo konkrétní nechyboval. V Praze ale funguje zvláštní systém mezi tamními záchrannými a policejními složkami.

Když totiž někdo v metropoli zavolá třeba i na linku záchranné služby a bude tvrdošíjně říkat, že našel na ulici opilého člověka, na místo nezamíří sanitka, ale městští strážníci. To se stalo i v osudný středeční večer v Dejvicích po kolapsu slavného architekta, kdy k určitému nedorozumění došlo hned na samém počátku.

Kaplického, kterému se udělalo špatně krátce po 19:45, našel na ulici náhodný svědek, který právě v Dejvicích venčil psa. Myslel si, že vidí před sebou opilého, ale slušně oblečeného muže, který jen nezvládl svou stabilitu.

Svědek dispečerce tvrdil, že je to opilec

Přesto tohoto svědka na rozdíl od mnohých jiných nastalá situace nenechala chladným, zvedl telefon a zavolal na linku 155. Bylo přesně 19:52, když oznámil, že na ulici našel opilce.

Dispečerka se jej následně několikrát ptala, zda ležící muž není zraněný, jestli dýchá, je při vědomí, zda komunikuje, jestli nekrvácí a nemá křeče. Podle jeho odpovědí měla rozhodnout, jaký typ posádky na místo pošle.

„On (svědek) jí opakovaně pořád tvrdil, že je opilý, že je opilý a že komunikuje,“ přiblížil situaci Schwarz.

A protože v Praze funguje oficiální dohoda mezi policisty a magistrátem, že o opilé lidi se stará městská policie, vyslala dispečerka na místo právě strážníky. Ti totiž mají k dispozici i speciální dodávku, která vozí opilce na záchytku. Záchranáři tak nejsou blokovaní pro případy, kdy je jich opravdu potřeba.

Strážníci tedy vyrazili na místo, kam podle náměstka pražské městské policie Ludvíka Klémy dojeli nejpozději po sedmi minutách od oznámení události, tedy těsně před 20. hodinou.

Okamžitě po příjezdu prý zjistili, že proti hlášení svědka je realita zcela jiná. Ležící muž totiž vůbec nebyl opilý, prakticky už byl v bezvědomí.

Protože strážníci jsou pro první pomoc školení, jeden z nich začal společně s očitým svědkem Kaplického oživovat, druhý ze svého mobilu volal zpět na záchranku a žádal příjezd lékařky. V tu chvíli bylo 20.06.

Záchranářka vyjela na místo, kam dorazila za čtyři minuty, tedy ve 20.10. Převzala resuscitaci, kterou po 40 minutách, přesně ve 20.50, ukončila a konstatovala smrt Kaplického.

Stačilo říct: tady někdo leží

„Kdyby záchranka dostala echo od někoho z okna, nebo kdyby ten svědek řekl jen obecně, že tam někdo leží a že neví, co s ním je, tak jede záchranka, a ne my. Ona bohužel vycházela z toho, co jí hlásil očitý svědek přímo u toho ležícího muže, a ten tvrdil, že jde o opilce,“ uzavřel Kléma.

Za volajícího muže se postavil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

„Mohlo to skutečně tak vypadat, že si myslel, že se jedná o opilce. Nemůžeme přece po oznamovateli chtít, aby měl doktorát. Jsou bohužel opačné situace, kdy je spousta těch, kteří byť i skutečného opilce překročí. Tady byl aspoň někdo, kdo v té situaci něco udělal,“ řekl v pátek Právu Hulan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám