Hlavní obsah

VIDEO: Test leteckého motoru na zásah ptákem

• Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Čtvrteční nehoda Airbusu A320, který po střetu s hejnem hus musel přistát na hladině řeky Hudson, jen ukázala, jak velké nebezpečí představuje pro leteckou dopravu srážka s ptáky, zejména s mohutnějšími opeřenci. Americký letecký úřad FAA ročně registruje 7000 až 8000 střetů letadel s ptáky. Jestliže v roce 1990 jich bylo 1750, předloni už 7600.

Článek

Informace o srážce se přitom poskytují dobrovolně, takže ve skutečnosti je jich mnohem více. Odhaduje se, že až 80 procent střetů není v USA nahlášeno. Platí to zejména v případě, když si nevyžádaly škody. To by znamenalo, že ročně může dojít jen v USA až ke 40 000 střetům letadel s opeřenci, uvedl americký biolog Richard Dolbeer pro CNN.

:.Záchranářské čluny u trupu letadla, které nouzově přistálo na řece Hudson po střetu s hejnem hus.foto: ČTK/AP

Dolbeer vysvětlil, proč střetů v posledních letech přibývá. Populace velkých ptáků s hmotností nejméně dvou kilogramů, jako jsou kanadské husy, sněžné husy, orli bělohlaví, volavky velké, kondoři krocanovití, supi hnědí a kormoráni ušatí se od 70. let po zavedení ochranných opatření zněkolikanásobily. Navíc se tyto druhy přizpůsobily a nyní žijí i v blízkosti lidských sídlišť a dokonce i letišť.

Tragické střety letadel s ptáky

Řada střetů s ptáky měla fatální následky. Nejtragičtější byl zaznamenán v roce 1960, když do hejna špačků vlétl krátce po startu v Bostonu Lockheed Electra. Všechny čtyři jeho motory selhaly a při nehodě zahynulo 62 lidí.

Vojenská verze Boeingu 707 prolétá nad hejnem ptáků foto: Profimedia

Proto byly zavedeny nové přepisy, aby letadla dokázala podobné střety přestát bez větší úhony. V současné době musejí ocasní plochy přestát bez úhony náraz ptáka o hmotnosti dvou kilogramů a okno pilotní kabiny o hmotnosti kilogramu. Největší problémy vznikají, když velkého ptáka nasají motory. Může dojít k poškození lopatek kompresoru. Jedna poničená lopatka pak poškodí další.

I přes nová opatření se v roce 1995 na Aljašce zřítil Boieng E3 Sentry, což je vojenský průzkumný a pozorovací letoun pro radioelektronický boj odvozený z Boeingu 707. Dva z jeho čtyř motorů nasály kanadské husy. Při nehodě zahynulo 24 vojáků.

Loni v březnu v Oklahomě zahynulo pět lidí v malém tryskovém letadle, když vlétlo do hejna pelikánů bílých.

:.Dravý pták letí poblíž izraelského vrtulníku Blackhawk nad pásmem Gazy.foto: Reuters/Amir Cohen

V listopadu v Římě Boeing 737 Ryanairu havaroval poté, co vlétl do hejna špačků. Oba motory mu vysadily. Pilot ještě dokázal se strojem přistát, ale selhal podvozek. Naštěstí nikdo nezahynul, ale několik lidí bylo zraněno.

S ptákem se střetl i Wright

První střet ptáka s letadlem hlásil již v roce 1905 průkopník aparátů těžších než vzduch Orville Wright. První obětí srážky letadla s ptákem se stal v roce 1912 Cal Rodgers, jeho stroj po srážce s rackem spadl do vody a pilot se utopil.

Střety letadel s ptáky

Nejčastější jsou srážky s vodními ptáky, připadá na ně třetina všech srážek. 28 procent střetů je s racky a 17 procent s dravci.

Časté jsou i střety hrdličkami a skřivany.

Nejvážnější následky mají střety s kondory krocanovitými, kanadskými husami a pelikány bílými, nebo střety velkými hejny menších ptáků, zejména špačků.

Kromě technických úprav letadel se pro zamezení střetů s ptáky používá řada dalších preventivních opatření od radarového sledování pohybu ptáků, přes kácení stromů u letišť, na nichž by mohli opeřenci přebývat, až po plašení ptáků pomocí výstřelů, dravců nebo modelů letadel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám